Uutiset

Kierrätyskeskuksille puuhataan yhteistä nettipalvelua

Tavaroiden kierrätys voi tulevaisuudessa tehostua huomattavasti, mikäli kierrätyskeskukset ympäri Suomea innostuvat verkostoitumaan saman nettipalvelun käyttäjiksi.

Tällä hetkellä keskuksilla on omia nettikauppojaan, mikä vaikeuttaa asiakkaan näkökulmasta tiedon löytymistä kootusti.

Riihimäkeläinen Kierrätysverkko oy on kehittänyt kierrättämisen nopeuttamiseksi järjestelmän, jolla kierrätyskeskusten tavarat saadaan kuvattua helposti ja lisättyä kuvat tietoineen vaivattomasti yhteiseen verkkopalveluun www.kiertis.fi-sivulle.

-Kierrättämisen yksi ongelma on maantieteellinen sidonnaisuus. Haluamme parantaa kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Tuomme kaikkien ihmisten tietoisuuteen, että esimerkiksi Hämeenlinnan Luotsin kierrätysmyymälään on tuotu vaikkapa tällainen tuoli, kuvailee Kierrätysverkko oy:n toimitusjohtaja Harri Välimäki.


Mielekästä työtä

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi on testannut syksystä lähtien pilottiversiota kierrätysmyymälässään Aulangontiellä.

Säätiö on antanut Kierrätysverkko oy:lle palautetta siitä, mihin suuntaan järjestelmää on pitänyt kehittää.

Luotsi-säätiön toimitusjohtajan Liisa Tiilikkalan mukaan verkkopalvelulla on paljon etuja.

-Saamme tuotteet näkyvästi nettiin ja kierrätystuotteet laajemman yleisön tietoisuuteen. Toivon, että kierrätyskeskukset verkostoituisivat, jolloin kierrätys tehostuisi. Lisäksi tämä antaa mielekästä työtä meidän valmennettaville asiakkaillemme (työllistettävät pitkäaikaistyöttömät ja nuoret).

Käytännössä he kuvaavat kierrätettävän tuotteen, kirjoittavat siitä perustiedot ja siirtävät kuvan tietoineen kahdella napinpainalluksella verkkokatalogiin.


Neuvottelut käynnissä

Toimitusjohtaja Harri Välimäen mukaan neuvottelut kaikkien isoimpien kierrätyskeskusten kanssa ovat parhaillaan meneillään.

Sopimuksia ei ole vielä allekirjoitettu. Kierrätyskeskuksille järjestelmä maksaa 1 000-2 000 euroa. Kierrätysverkko oy vastaa etähallinnalla tietotekniikasta.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on ollut rahoittamassa järjestelmän kehittämistä, mutta Sitra ei Välimäen mukaan halua kertoa julkisuuteen summaa, jolla se on mukana.

-Kokonaiskulut, jolla järjestelmä on kehitetty, ovat 50 000 ja 100 000 euron välissä, hän sanoo.

Kierrätysverkko oy aikoo ottaa verkkopalvelussa myytävistä tuotteista noin 10 prosentin myyntiprovision.

-Se on se, millä me yrityksemme tulee elämään, toimitusjohtaja toteaa.


Jakelu ratkaistava

Palvelu on suunnattu lähinnä yhdistys-, osakeyhtiö- ja säätiöpohjaisille kierrätyskeskuksille sekä muille alan toimijoille, jotka ottavat tavaraa vastaan lahjoituksina.

Ainakaan toistaiseksi verkkopalvelua ei tarjota kirpputoreille, eikä järjestelmä tällaisenaan sovi yksityishenkilöille kotiin.

Tulevaisuuden isoin haaste on organisoida tavaroiden kuljetus paikkakunnalta toiselle.

-Tavarat pitäisi toimittaa jollain ekologisella ja kustannustehokkaalla tavalla tarvitsijan lähelle. Yksittäisiä tavaroita ei ole järkevää ruveta liikuttamaan, vaan isompi määrä kerrallaan esimerkiksi joidenkin paluukuormien mukana, Kierrätysverkko oy:n toimitusjohtaja Harri Välimäki sanoo. (HäSa)

Mainos