Uutiset

Kiikarissa käyttökoti

Asuntomessutaloa Harvoilanmäkeen rakentava Leinosten perhe ei haaveile hulppeasta huvilasta. Tärkeintä tulevassa kodissa on hyvä henki ja toimivat tilat.

– Emme me ole miljonäärejä, emmekä rakenna mitään luksuslinnaa. Yritämme saada aikaiseksi yksinkertaisen, tehokkaan ja toimivan käyttötalon kohtuuhinnalla, kiteyttävät Anu ja Aleksi Leinonen seuraavan puolentoista vuoden suururakkansa.

Anu, Elias, Eetia ja Aleksi Leinosen tuleva messutalo on vasta paperilla.

Hämeenlinnalaispari on juuri allekirjoittanut sopimuksen asuntomessutontista Harvoilanmäessä. Seuraavan puolentoista vuoden aikana Kaskikaarre 22:een nousee vajaan 190 neliön kivitalo, jonka alakertaan mahtuu myös perheenäidin yrityksen studiotila.

– Koti ei saa olla sisustuslehdestä repäisty, vaan sieltä pitää välittyä hyvä henki, rakentajat pohtivat.

He paljastavat käyneensä jo tontinreunalla pitämässä puhetta tulevan projektin kunniaksi.

– Pystyn hyvin kuvittelemaan tulevan talon hengen ja sen fiiliksen, joka siellä tulee olemaan, Anu Leinonen, 37, kertoo.

Vitsistä sukeutui suunnitelma
Leinoset kertovat ajautuneensa asuntomessurakentajiksi puolivahingossa.Idea syntyi vuosi sitten rakennusalan messuilla, kun he kyselivät huvikseen talopakettien hintoja talotehtaan edustajilta.

– Siihen asti olimme ajatelleet, ettei meistä ole rakentamaan taloa. Kun selvisi, että se voisi sittenkin olla mahdollisuuksien rajoissa, lähdimme leikkimään ajatuksella, Aleksi Leinonen, 40, sanoo.

Niinhän siinä sitten kävi, että leikki muuttui ajatuksissa todeksi. Leinoset saivat hakemansa tontin, ja parhaillaan arkkitehti Satu Weckman Lopelta piirtää taloluonnosta uusiksi.

– Yritämme vielä pienentää neliömäärää. Asuntomessutoimisto toivoi kustannusten karsimista.

Leinoset ovat tyytyväisiä Hämeenlinnan messujen linjaukseen kohtuuhintaisuudesta, josta kaikesta päätellen yritetään myös pitää kiinni. Esimerkiksi Leinosten talon kokonaisbudjetti liikkuu 200-300 000 euron haarukassa.

– On hyvä, että asuntomessut ovat menossa terveempään suuntaan. Eiväthän esimerkiksi Oulun kohteet enää olleet mahdollisia keskivertoihmisille.

Studiossa breikataan ja tehdään töitä
Leinosten tontti sijaitsee aivan messualueen sydämen, torin nurkassa.

– Suomalaiset haluavat rakentaa kotinsa aina laidalle, piiloon muista. Niinpä me ajateltiin, että jospas me mentäisiinkin kaiken keskelle.

Talo rakennetaan lähes kiinni tien reunaan, mutta koko tontin ympäröivä aita suojelee pihan yksityisyyttä. Leinoset aikovat toteuttaa takapihalleen japanilaisen kivipuutarhan.
– Eipähän tarvitse leikata ruohoa, Aleksi Leinonen virnistää.

Kodin alakerrasta tulee puolijulkinen, sillä sinne sijoittuvat Anun sisustusalan yrityksen Suunnittelutoimisto allan toimitilat. Työajan ulkopuolella studio toimii perheen luovan toiminnan tilana, jossa viihtyvät myös lapset Elias, 10, ja Eetla, 6.

– Elias breikkaa, Eetla tanssii ja molemmat ovat kuvataidekoulussa. Harkinnassa on vielä äänieristetty huone, jossa Elias saisi soittaa rumpuja, vanhemmat kertovat.

Pisuaari on miehille ”must”
Leinoset ovat jakaneet rakennusprojektin siten, että Aleksi hallinnoi ja hoitaa rahoitusneuvottelut, kun taas Anu keskittyy sisustusratkaisuihin.

– Aleksi sanoo, ettei puutu lainkaan sisustukseen, mutta seuraavassa lauseessa hän kertoo, mitä hän ei ainakaan halua, perheenäiti nauraa.

Kullakin perheenjäsenellä on omia toiveita, joita taloon yritetään mahduttaa. Esimerkiksi perheen miesväki haluaa kotiin pisuaarin.

– Se on oivallinen keksintö, joka jokaisella miehellä pitäisi olla, Aleksi perustelee.

Anu puolestaan tietää jo täsmälleen, millainen keittiö talossa tulee olemaan.

– Ei lainkaan ala- ja yläkaappeja seinustoilla, vaan kaikki toiminnot yhdessä saarekkeessa ja korkeissa kaapeissa.

Myös kotiteatteri- ja muut tarpeelliset sähköiset laitteet on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa, ettei johtoja tarvitse myöhemmin vedellä huoneesta toiseen.

Lisäksi perheen isä näkisi tulevan kotinsa mielellään mobiiliohjautuvana testikohteena.

– Se voisi tarkoittaa niin sanottua puhuvaa taloa, joka kertoisi tekstarilla, kun jokin systeemi pettää.

”Odotan täyttä kaaosta”
Asuntomessutalo on saatava pihoineen kaikkineen valmiiksi toukokuuhun 2007 mennessä. Leinoset uskovat ajan riittävän.
Toistaiseksi kaikki on sujunut jouhevasti: rakennusmestari on hankittu ja rahoitus järjestetty. LujaTalo pystyttää rakennuksen valmiiksi, mutta sisätyöt teetetään erikseen. Parhaillaan perhe kartoittaa alihankkijoita ja suunnittelijoita talon sähkö- ja putkitöihin.

– Tällaisena kiireisenä ja uusavuttomana rakentajana minulle ei ole kunnia-asia heilua itse vasaran varressa, Helsingissä tv-tuottajana työskentelevä Aleksi Leinonen nauraa, mutta vakavoituu hetkeksi:

– Ei tästä varmasti helppoa tai vaivatonta projektia tule. Saa nähdä, katsooko peilistä kahden vuoden päästä harmaampi ja väsyneempi mies.

Jos on mies kiireinen, ei voi vaimoakaan syyttää kunnianhimon puutteesta.

– Odotan täyttä kaaosta, kun samaan aikaan hoidettavana on perhe, rakennusprojekti, yritys ja vielä juuri aloittamani täydennyskoulutusopinnot, Anu Leinonen luettelee.

Hän myöntää, että joskus ajatus edessä olevasta projektista vähän huimaa.

– Välillä pitää ihan muistuttaa itseään siitä, että onko ihan kahjoa ryhtyä rakentamaan tällaisessa elämäntilanteessa.

Mutta kuten niin monet hyvät asiat elämässä, Leinosten taloprojekti on tähän mennessä edennyt omalla painollaan. Kun vastaan tuli tilaisuus, siihen tartuttiin.

– Täytyy se vain uskoa: tämän aika on ilmeisesti nyt, Anu ja Aleksi Leinonen hymyilevät. (HäSa)

Hämeen Sanomat seuraa Harvoilanmäen asuntomessualueelle rakentavan Leinosen perheen talon edistymistä.

Päivän lehti

6.8.2020