Uutiset

Kiilholma saa painaa vielä ilman kultakypärää

Jos kaikki menisi niin kuin elokuvissa, HPK:n kokenut keskushyökkääjä Juha Kiilholma, 31, kiitäisi tiistai-iltana ensimmäisen kerran kultakypärä päässään.

Kahden pelatun liigaottelun jälkeen Kiilholman saldo on 1+1 – Kerhon pörssin kärki. Normaalisti kultainen kypärä suojaa joukkueen pistepörssin kärkimiestä kauden kolmannesta kamppailusta lähtien hamaan loppuun saakka.

Vaan ei nyt. Kypärät ovat olleet maalattavana ja ne ehtivät seuroille myöhässä – ei ihme tämän syksyn lukuisissa lätkäviiveissä. Kultakypärät kimaltelevat ensimmäisen tällä kaudella lauantaina. Silloin HPK pelaa jo viidennen pelinsä ja vastassa on Tappara.

Lukkoa vastaan

Tiistaina Rinkelinmäelle tulee Rauman Lukko, jota HPK:n maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen kuvaa taitavaksi, hyvin liikkuvaksi ja erittäin hyväksi ylivoimajoukkueeksi. Lukko on myös kokenut porukka, jossa kirsikkana kakun päällä on silti vasta 16-vuotias Aleksi Saarela.

Saarelasta kuullaan vielä paljon. Lukon 70-lukulaisista Petteri Nummelinista, Aki Uusikartanosta, Ville Vahalahdesta, Ilkka Mikkolasta ja Tommi Kovasesta on jo kuultu ja tullaan varmaan tällä kaudella kuulemaan paljon lisää.

Juha Kiilholma ei siis saa kultakypärää päähänsä, vaikka sen ansaitsisi. Hän on ollut HPK:n johtavia pelaajia liigakauden alkumetreillä. Tuomas Vänttinen ja Tuomas Santavuori aloittivat perjantaina Kiilholman laidoilla. Lauantaina Tampereella laidoilla viilettivät perjantaina isäksi tullut Teemu Rautiainen ja Juha Koivisto. Vänttinen putosi sairaslistalle saatuaan kiekon kipeästi käteensä perjantaina. Ihan vähään aikaa ei häntä pelihommissa nähdä.

– Harmi, että Vänä joutui jäämään pois. Hyviä miehiä tulee kuitenkin tilalle, Rautiaisen kanssa olen pelannut ja myös Koiviston. Molemmilla jalka liikkuu, Kiilholma kehaisee.

Hän päätti lauantain Ilves-ottelun jatkoajalla HPK:n voittoon. Kaikesta näki, että voittomaali maistui makealta.

– Hyvältä tuntui. Oli hienoa, että saatiin voitto.

HPK pelasi myös kotiavauksensa ensimmäisen erän kelvollisesti, mutta sitten alkoi tökkiä syystä tai toisesta. Tampereellakin avauserä oli parasta kerhokiekkoa.

– Ollaan tästä puhuttu. Ensimmäinen erä on ollut hyvä, mutta toisessa on peli lässähtänyt, Kiilholma miettii.

– Jänteen on kestettävä tiistaina 60 minuuttia. Matkaan ei saa mahtua kovia kuoppia, tiivistää molarivalmentaja Lehtonen.

Samoja elementtejä

Kiilholma on pelannut 535 liigan runkosarjan ottelua. Hän pelasi Kerhoa vastaan kasvattajaseuransa Porin Ässien paidassa jo kevään 2006 finaalissa, joka ei Hämeenlinnassa koskaan unohdu. Hämeenlinnaan Kiilholma tuli viime kaudeksi SaiPasta – seurasi päävalmentaja Ari-Pekka Seliniä.

– Aika lailla samantapainen joukkue meillä on kuin viime kaudella. Paljon on samoja elementtejä – taisteleva joukkue. Niin on pelattava, että saamme kotiyleisön taaksemme niin kuin viime kaudella, Kiilholma pohtii.

Ja vielä siitä kultakypärästä. Mielellään Kiilholma sen olisi päähänsä laittanut ja sitä mahdollisimman pitkään pitänyt.

– Kiva kokemus varmaan. Siitä pitäisi ottaa vaan positiivista energiaa.

Toki on täysin mahdollista, että perjantai-iltanakin (HPK vierailee Lappeenrannassa) Kiilholma on yhä HPK-pörssin kärjessä ja saa oikeasti sen kiiltävän potan päähänsä.

– Katsotaan… Eiköhän kuitenkin ykkösketjummekin (Joonas Vihko–Ville Viitaluoma–Jere Sallinen) ala jo tehdä tehoja, Kiilholma naurahtaa.

Asiasanat

Päivän lehti

19.1.2020