fbpx
Uutiset

Kiina haluaa kybermaailman supervallaksi ja levittää omaa käsitystään internetistä

Kiina on jo aktiivinen tietoverkkojen maailmassa, mutta pyrkii todelliseksi supervallaksi. Tällä voi olla seurauksia sille, millaiseksi käsitys internetistä maailmalla muodostuu.

Kiinan politiikan ja teknologian asiantuntija Adam Segal uskoo Kiinan olevan tulevaisuudessa kybermaailman tärkein toimija.

– Tällä hetkellä keskitymme – hyvästä syystä – Venäjään sen vaalihakkeroinnin ja jatkuvien operaatioiden takia. Mutta jos katsomme viiden tai kymmenen vuoden päähän, tärkein (kyber)toimija on Kiina, Segal arvioi Helsingissä Cyber Security Nordic -tapahtumassa.

Kiinan kybertarpeita sanelevat niin sisäiset kuin ulkoisetkin syyt. Kotimaassa hallinnon vakaus on tärkeää. Segalin mukaan kiinalaisten verkkoyhtiöiden täytyy palkata kymmeniätuhansia sensoreita poistamaan arveluttavia viestejä.

Hänen mukaansa arveluttavimmiksi ei suinkaan koeta esimerkiksi kommunistista puoluetta arvostelevia tekstejä, vaan kaikkea, mikä viittaa kansalaisten jonkinlaisen järjestäytymiseen – olipa kyseessä sitten vaikka satunnaisten ihmisten huomiseksi sovittu tapaaminen.Digitaalinen silkkitieUlkoisesti Kiina näkee kyberturvallisuuden oleellisena osana kansallista turvallisuutta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump syytti viime kuussa Kiinaa sen aikeista sekaantua Yhdysvaltain tuleviin vaaleihin. Segal ei usko, että Kiina kokee tarvetta ryhtyä moiseen, vaikka sillä kykyä siihen teknologisesti riittäisi.

Kiina on myös panostanut valtavia summia tutkimukseen ja kehitykseen. Maa ei halua olla riippuvainen amerikkalaisesta tai japanilaisesta teknologiasta.

Merkittävämpänä Kiinan kyberprojektina Segal pitää kohti Eurooppaa ja Afrikkaa suuntautuvaa valtavaa hanketta uudesta silkkitiestä (Belt and Road Initiative), jolla on satamien, teiden ja lentokenttien lisäksi digitaalinen ulottuvuutensa. Kiinalaiset yhtiöt rakentavat kuituyhteyksiä siellä täällä, eikä kehittyvistä valtioista usein löydy omaa it-osaamista.

– Silloin käännytään helposti kiinalaisen yhteistyökumppanin puoleen, joka ei toimita vain teknologiaa, vaan myös ajattelutavan siitä, miten pitäisi toimia internetin vapauden ja turvallisuuden kanssa, Segal sanoo.Pilkkoutuuko internet?Yhdysvaltain entistä johtavaa kyberdiplomaattia Christopher Painteria huolestuttavat Kiinan ja Venäjän kaltaiset maat, joilla on länsimaista hyvin poikkeava käsitys internetistä. Nämä maat pitävät tiedon vapaata liikkumista uhkana sinänsä ja haluavat täyden kansallisen itsemääräämisoikeuden pätevän myös internetissä. Sama käsitys voi levitä moniin linjaansa valitseviin kehittyviin maihin

– Tässä on mahdollisuus internetin fragmentoitumiseen (pilkkoutumiseen), millä olisi suuria seurauksia niin taloudelle kuin kansalliselle turvallisuudellekin, Painter pohdiskelee.

Asiasanat

Menot