Uutiset

Kiina ja Venäjä kritisoivat Yhdysvaltojen päätöstä vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: EPA

Venäjä liittyi Yhdysvaltoja kritisoivaan joukkoon, kun se sanoi Yhdysvaltojen vetäytymisen Pariisin ilmastosopimuksesta heikentävän sopimusta.

Yhdysvaltojen vetäytyminen heikentää sopimusta mitä vakavimmin, koska Yhdysvallat on yksi suurimmista päästöjen tuottajista, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Peskov lisäsi, että on erittäin vaikeaa puhua minkäänlaisesta ilmastosopimuksesta ilman yhtä maailman suurimmista talouksista.

Yhdysvallat ilmoitti eilen lähettäneensä YK:lle virallisen ilmoituksen ilmastosopimuksesta vetäytymisestä. Vetäytyminen astuu voimaan vuoden irtisanomisajan kuluttua 4. marraskuuta ensi vuonna.

Enemmän vastuuta ja osallistumista yhteistyöhön

Myös Kiina on osoittanut harmistuksensa Yhdysvaltojen virallisesta vetäytymisilmoituksesta. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan

Kiina toivoo Yhdysvaltojen ottavan enemmän vastuuta ja osallistuvan enemmän monenväliseen yhteistyöhön negatiivisen energian luomisen sijaan.

–  Uskomme, että ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan yhteinen haaste, Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang sanoi tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Donald Trump ilmoitti jo toissa vuonna maan vetäytyvän ilmastosopimuksesta, mutta marraskuussa 2016 voimaan astuneessa sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan sen allekirjoittanut maa voi virallisesti pyytää eroa vasta kolme vuotta sopimuksen voimaanastumisen jälkeen.

Kiinan kommentit annettiin ennen kuin Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin oli määrä allekirjoittaa yhteinen ilmastojulistus, joka alleviivaa Pariisin sopimuksen merkitystä.

Macron on parhaillaan virallisella vierailulla Kiinassa. Hän valitteli Yhdysvaltojen virallista vetäytymisilmoitusta jo aiemmin.

–  Olemme pahoillamme tästä. Tämä ilmoitus tekee ranskalais-kiinalaisesta ilmasto- ja biodiversiteettikumppanuudesta entistä tarpeellisempaa, hän sanoi.

Mikkonen: Ennen muuta tahra USA:n omalle maineelle

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) arvioi, ettei Yhdysvaltain virallinen ilmoitus vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta rapauta kansainvälistä sopimusta.

–  Pariisin sopimuksella on vankka perusta, eikä Yhdysvaltain mahdollinen ero sitä kaada tai rapauta. EU jatkaa globaalina ilmastojohtajana ja kunnianhimoisten ilmastotoimien sitkeänä edistäjänä, ministeri sanoo tiedotteessa.

Mikkosen mukaan Yhdysvaltojen yksipuolinen irtautuminen sopimuksesta on ennen muuta tahra maan omalle maineelle ja muiden sopimuksen osapuolten on lisättävä yhteistyötä entisestään.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic