Uutiset

Kiina lähetti ensimmäisen miehitetyn lennon matkaan uudelle avaruusasemalleen

Taikonauttikolmikon on määrä olla asemalla kolme kuukautta. He testaavat ja huoltavat aseman järjestelmiä sekä tekevät avaruuskävelyitä ja tieteellisiä kokeita.
Taikonauttikolmikko lähti Gobin autiomaassa sijaitsevasta laukaisukeskuksesta Pitkä marssi 2F -raketilla Suomen aikaa torstaiaamuna ennen puolta viittä.
Taikonauttikolmikko lähti Gobin autiomaassa sijaitsevasta laukaisukeskuksesta Pitkä marssi 2F -raketilla Suomen aikaa torstaiaamuna ennen puolta viittä. Lehtikuva// AFP Greg Baker

Kiinan kolme taikonauttia sai torstaina kyydin raketilla maansa avaruusasemalle. Pitkä marssi 2F -raketti laukaistiin matkaan Gobin autiomaasta Suomen aikaa aamulla ennen puolta viittä. Raketti telakoitui avaruusasemaan noin kuusi ja puoli tuntia myöhemmin, kertoivat Kiina valtionmediat.

Raketin avaruusmatka kesti täsmälleen sen ajan kuin oli ennakoitu.

Ryhmän on määrä olla Tiangong-avaruusasemalla kolmen kuukauden ajan. Kolmikon kuljettanut raketti telakoitui aseman pääosaan, joka lähetettiin kiertoradalle huhtikuun lopulla.

Nyt tehty rakettimatka oli Kiinan ensimmäinen miehitetty avaruuslento lähes viiteen vuoteen. Tehtävän komentaja on Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien pilotti Nie Haisheng, joka on osallistunut kahteen aiempaan avaruustehtävään. Kaksi muuta miehistön jäsentä on niin ikään asevoimien jäseniä.

Nyt tehdyllä avaruuslennolla on suuri merkitys Kiinalle. Maan hallinto valmistautuu juhlistamaan kommunistisen puolueen heinäkuun alussa siintävää satavuotispäivää mittavalla propagandakampanjalla.

Kiinalla ei pääsyä ISS-asemalle

Kiinan avaruusvirastolla on suunnitteilla loppuvuoden ja seuraavan vuoden ajalle kaikkiaan 11 laukaisua, mukaan lukien kolme muuta miehitettyä lentoa.

Lentojen myötä Tiangong-avaruusasemalle on määrä tuoda muun muassa kaksi laboratoriomoduulia aseman laajentamiseksi. Lisäksi sinne on määrä lähettää tarvikkeita ja miehistön jäseniä.

Ensimmäiset taikonautit testaavat ja huoltavat aseman järjestelmiä sekä tekevät avaruuskävelyjä ja tieteellisiä kokeita.

Kiinan avaruusaikeita on lietsonut muun muassa se, että Yhdysvallat on kieltänyt taikonauttien pääsyn kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).

ISS on Yhdysvaltain, Venäjän, Kanadan, Euroopan ja Japanin yhteistyön tulos.

Tiangongista on tulossa huomattavasti ISS:ää pienempi. Kiinan avaruusasemalla uskotaan olevan ainakin kymmenen vuoden käyttöikä.

Asiasanat

Menot