fbpx
Uutiset

Kiina vaatii kovempia otteita Hongkongissa – Kiina-mielistä poliitikkoa puukotettiin kampanjatilaisuudessa

Mies talloo hongkongilaispoliitikko Junius Hon kuvia mielenosoituksessa. Hota puukotettiin keskiviikkona kampanjatilaisuudessa. Kuva: FAZRY ISMAIL
Mies talloo hongkongilaispoliitikko Junius Hon kuvia mielenosoituksessa. Hota puukotettiin keskiviikkona kampanjatilaisuudessa. Kuva: FAZRY ISMAIL

Kiina vaatii rohkeampia toimia Hongkongissa kuukausia jatkuneiden levottomuuksien kitkemiseksi, sanoo Kiinan varapääministeri Han Zheng.

Zheng tapasi Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin Pekingissä keskiviikkona. Hän sanoi, että hallituksen vastaiset mielenosoitukset vahingoittavat yksi maa, kaksi järjestelmää -politiikkaa, jota Hongkongissa on noudatettu vuodesta 1997 lähtien.

Kiinan kommunistipuolue sanoi tiistaina, ettei se aio sietää yhtään separatistista käytöstä. Osa mielenosoittajista on vaatinut Hongkongin itsenäisyyttä.

Han sanoi, että väkivaltaisuudet ovat ylittäneet lain ja moraalin rajat. Lisäksi hän vaati tiukempaa puuttumista kaupungin sosiaalisiin ongelmiin.

– Tuemme Hongkongin hallitusta ennakoivien ja tehokkaampien keinojen käyttöönotossa sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi, Han sanoi.

Mies ojensi kukkia ja iski puukolla

Han ja Lam tapasivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kiinaa tukevaa Hongkongin parlamentin jäsentä Junius Hota puukotettiin keskiviikkona.

Verkossa kiertävän videon mukaan puukottaja antoi Holle kimpun keltaisia kukkia ennen kuin kaivoi veitsen laukusta ja iski Hota sillä rintaan. Hyökkääjä taltutettiin ja pidätettiin. Ho tiedotti myöhemmin, että on saanut vamman rintaansa, mutta ei ole hengenvaarassa. Kaksi hänen kollegaansa loukkaantui samassa tilanteessa.

Hyökkääjän motiivista ei ole tietoa. Ho on kuitenkin saanut ikävän maineen hallituksen vastaisten mielenosoittajien keskuudessa sen jälkeen, kun hänet kuvattiin heinäkuussa nauramassa ja kättelemässä rikollisjengin jäseniä sen jälkeen, kun nämä olivat hyökänneet nuorten mielenosoittajien kimppuun.

Hon puukotus on viimeisin hyökkäys Hongkongin kaupunginosavaltuustovaalin ehdokkaita kohtaan. Niitä on kohdistettu sekä Kiina-mielisiin että demokratia-aktivistien puolella oleviin poliitikkoihin. Vaalit järjestetään marraskuun 24. päivä.

Yksi tunnetuista hyökkäyksen kohteista on ihmisoikeusaktivisti ja mielenosoituksia organisoinut Jimmy Sham, jonka kimppuun hyökättiin vasaroilla lokakuussa. Tällä viikolla puolestaan mies puri palasen kaupunginosavaltuutettu Andrew Chiun korvasta ostoskeskuksessa.

Hallintojohtajalla on Kiinan tuki

Keskiviikolle on jälleen suunnitteilla uusia mielenosoituksia Hongkongin yliopistoissa. Tiistaina poliisi hajoitti mielenosoittajia vesitykeillä.

Levottomuudet alkoivat kesäkuussa luovutuslain vastustuksesta. Laki olisi antanut viranomaisille mahdollisuuden luovuttaa hongkongilaisia Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiin.

Yli viisi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset ovat syösseet Hongkongin vuosikymmenten pahimpaan poliittiseen kriisiin ja ovat suurin vastalause Kiinan presidentti Xi Jinpingin hallinnolle sitten tämän vuonna 2012 tapahtuneen valtaannousun.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa Kiinaa lopettamaan Hongkongin asioihin sekaantumisen, yleistä äänioikeutta ja riippumatonta tutkintaa poliisiväkivaltaan. Manner-Kiinan hallinto kiistää sekaantumisen ja syyttää ulkovaltoja levottomuuksien lietsomisesta.

Presidentti Xi tapasi hallintojohtaja Lamin tiistaina ja ilmaisi tukensa tämän hallinnolle. Tapaamisen jälkeen Lam kiisti huhut rikoksista syytettyjen mielenosoittajien armahduksesta.

Menot