fbpx
Uutiset

Kiina, Venäjä ja Iran harjoittelevat yhteisiä merioperaatioita Intian valtamerellä – Kiinan ensimmäinen itse rakennettu lentotukialus palvelukseen

Perjantaina Kiinan, Venäjän ja Iranin laivastot ovat osallistuneet yhteiseen sotaharjoitukseen Intian valtamerellä ja Omaninlahdella.
Kiinan presidentti Xi Jinping onnitteli laivastoa maan ensimmäisen itse rakennetun lentotukialuksen aloittaessa palveluksen 17. joulukuuta. Tukikohta on Sanyassa Hainanin saarella Etelä-Kiinan meren rannalla. Kuva: XINHUA / LI GANG
Kiinan presidentti Xi Jinping onnitteli laivastoa maan ensimmäisen itse rakennetun lentotukialuksen aloittaessa palveluksen 17. joulukuuta. Tukikohta on Sanyassa Hainanin saarella Etelä-Kiinan meren rannalla. Kuva: XINHUA / LI GANG

Kiina, Venäjä ja Iran harjoittelevat Iranin rannikon tuntumassa merellistä yhteistoimintaa yhteisessä laivastoharjoituksessa, joka alkoi perjantaina ja jatkuu tulevina päivinä.

Harjoitus pidetään Hormuzinsalmen edustalla Omaninlahdella ja Intian valtamerellä. Salmen läpi kulkee viidennes maailman raakaöljystä. Salmi yhdistää Omaninlahden Persianlahdelle.

Iranin aluevesillä on viime aikoina ollut jännitystä, kun Yhdysvallat on halunnut estää Iranin raakaöljyn viennin maailmanmarkkinoille.

Iran puolestaan katsoo, että sitä ei voi eristää. Laivastoharjoitus Yhdysvaltojen kanssa kilpailevien suurvaltojen kanssa on Iranin vastaveto pakotteille.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun laivastoharjoitus pidetään näiden maiden kokoonpanolla.

Muutamia aluksia

Kiina kertoo lähettäneensä Lähi-idän nelipäiväiseen sotaharjoitukseen ohjushävittäjän. Venäjä ilmoitti, että se lähetti fregatin, öljytankkerin ja pelastusaluksen.

Laivastoharjoitus pitää sisällään muun muassa osuman saaneesta aluksesta pelastamista, merirosvojen torjuntaa ja ampumaharjoituksia.

Yhdysvallat suunnitteli alkukesästä merioperaatiota Hormuzinsalmessa, kun useita öljytankkereita kaapattiin. Yhdysvallat syytti kaappauksista Irania.

Myös Iranin ydinohjelma ja maan syyksi luettu lennokkihyökkäys Saudi-Arabian öljynjalostamoihin ovat suututtaneet Yhdysvallat.

Iran on kiistänyt osallistuneensa Saudi-Arabian lennokki- ja ohjusiskuun.

Kiinan ensimmäinen itse tehty lentotukialus

Kiina on hiljalleen rakentamassa laivastoa, jolla se pystyy operoimaan eri puolilla maailmaa.

Kiina on harjoitellut Venäjän kanssa jo Itämerellä ja se pyrkii jatkamaan harjoittelua eri puolilla maailmaa.

Kiinan ensimmäinen itse rakennettu lentotukialus Shandong aloitti virallisesti palveluksen aiemmin joulukuussa. Lentotukialus on maan toinen, mutta ensimmäisenä itse tehtynä se on osoitus maan sotilasvoimien uudistamisesta.

Lentotukialus on suurvallalle keino kohdistaa sotilaallista voimaa kauas omien maarajojen ulkopuolella.

Yhdysvalloilla on kymmenen lentotukialusta.

Menot