fbpx
Uutiset

Kiinan talouskasvu hidastui odotuksia enemmän 4,9 prosenttiin

Kiinan taloutta piinaa myös energiakriisi, ja tehtaanomistajia onkin kehotettu varautumaan häiriöihin sähkönjakelussa, kertoo Financial Times.
Kiinan taloutta piinaa myös energiakriisi, ja tehtaanomistajia onkin kehotettu varautumaan häiriöihin sähkönjakelussa, kertoo Financial Times. Lehtikuva// AFP Hector Retamal

Kiinan talouskasvu hidastui odotettua enemmän 4,9 prosenttiin viimeisimmällä vuosineljänneksellä heinäkuun ja syyskuun välisenä ajanjaksona, kertovat maan viralliset talousluvut. Syinä pidetään kiinteistöalan tiukempaa sääntelyä ja uhkaavaa energiakriisiä.

Kiinan elpyminen koronapandemiasta on ollut verrattain nopeaa, mutta palautuminen näyttää nyt menettävän puhtiansa. AFP:n talousanalyytikoille esittämässä kyselyssä oli povattu viiden prosentin kasvua.

Neljänneksen kasvu oli merkittävästi hitaampaa kuin edeltäneellä neljänneksellä huhtikuusta kesäkuuhun, jolloin kasvua nähtiin 7,9 prosenttia.

–  Kasvua on hillinnyt kiinteistöalan hidastuminen, jota ovat pahentaneet Evergranden vaikeuksien sivuvaikutukset, arvioi Oxfordin yliopiston Aasian talouksien asiantuntija Louis Kuijs.

Rakennusalan jättiläisyhtiö Evergrande kärvistelee valtavan velkavuoren alla, ja yhtiön mahdollisen romahduksen on pelätty vaikuttavan koko Kiinan ja mahdollisesti maailman talouteen. Yhtiön velkapotti on kasvanut yli 250 miljardiin euroon.

Kiinan taloutta piinaa myös energiakriisi, ja tehtaanomistajia onkin kehotettu varautumaan häiriöihin sähkönjakelussa, kertoo Financial Times. Maan johto on pyrkinyt vähentämään Kiinan kansantalouden riippuvuutta hiilestä.

Energiakriisin pelätään aiheuttavan vakavia ongelmia erityisesti talven saapuessa Kiinan pohjoisosiin.

Menot