Uutiset

Kiinassa nuorin koronavirustartunnan saanut on vastasyntynyt vauva

Kuolleiden määrä Kiinassa lähestyy jo kuutta sataa. Karanteeniristeilijällä varmistettujen tapausten määrä kaksinkertaistui eilisestä.
Jättiristeilijä on karanteenissa Japanissa ainakin kaksi viikkoa, ja matkustajien on toistaiseksi pysyteltävä hyteissään. Alus kävi torstaina lyhyesti satamassa hakemassa muun muassa ruokatäydennystä. Kuva: epa08196647
Jättiristeilijä on karanteenissa Japanissa ainakin kaksi viikkoa, ja matkustajien on toistaiseksi pysyteltävä hyteissään. Alus kävi torstaina lyhyesti satamassa hakemassa muun muassa ruokatäydennystä. Kuva: epa08196647

Wuhanin koronavirukseen kuolleiden määrä lähestyy jo kuutta sataa. Kiina ilmoitti vuorokaudessa menehtyneiden määräksi 73, mikä nostaa kokonaisluvun Manner-Kiinassa jo 563:een.

Uusia varmistettuja tartuntoja tuli viranomaisten tietoon eilisen aikana lähes 3 000.

Yksi tartunnan saaneista oli vastasyntynyt vauva, jolla tartunta todettiin hänen olleessaan 30 tunnin ikäinen. Lapsen äidillä oli varmistettu tartunta ennen synnytystä.

On kuitenkin vielä epäselvää, saiko vauva tartunnan äidiltään jo kohdussa. Brittiläisen Guardian -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tämä on viruksen kohdalla epätodennäköistä.

Lähes kaikki kuolemantapaukset ja varmistuneet tartunnat todettiin edelleen Hubein provinssissa. Alue on ollut käytännössä eristettynä jo lähes kaksi viikkoa sen jälkeen kun juna- ja lentoasemat suljettiin.

Manner-Kiinan ulkopuolella on edelleen varmistettu vain kaksi viruksesta johtuvaa kuolemaa.

Vasta sata testiä valmiina, ihmisiä tuhansia

Tilanne vaikeutuu myös Japanin Yokohaman edustalle karanteeniin asetetulla jättiristeilijällä. Sen matkustajien ja miehistön joukossa on tähän mennessä todettu 20 koronavirustartuntaa.

Carnival’s Diamond Princess -aluksella on noin 2 600 matkustajaa ja tuhatkunta henkilökuntaan kuuluvaa. Eilen kymmenen tartunnan saanutta kuljetettiin sairaalahoitoon, ja samoin tehdään myös uusille varmistuneille tapauksille.

Uudet tartunnan saaneet ovat japanilaisia, yhdysvaltalaisia, kanadalaisia, uusiseelantilaisia ja taiwanilaisia.

Tilanne voi kuitenkin hankaloitua edelleen. Oireiden perusteella runsaat 270 aluksella olevaa testattiin, mutta tuloksista on valmistunut vasta sata.

Maakierros huolettaa paikallisia

Japanissa kasvaa lisäksi huoli risteilijältä mahdollisesti siirtyneestä viruksesta. Alus rantautui viime lauantaina Nahan kaupunkiin.

– Ihmiset täällä ovat huolestuneita, sillä lähes kaikki laivalla olleet kävivät tutustumassa nähtävyyksiin, sanoo Nahan terveysviranomaisen varajohtaja Tadash Nakasone uutistoimisto Reutersille.

– Erityisen huolestuneita ovat matkustajia kuljettaneet autonkuljettajat ja ulkomaalaisten suosimissa kaupoissa työskentelevät.

Hänen mukaansa viranomaiset yrittävät nyt kartoittaa erityisesti niiden ihmisten liikkumista, joilla on varmisunut virustartunta.

Jättiristeilijä rantautui viime viikolla myös Taiwaniin, jossa osa matkustajista tutustui Taipein suosittuihin turistikohteisiin.

Taiwan kielsi torstaina kaikilta ulkomaalaisilta risteilijöiltä pääsyn maan satamiin.

Lakot laajenevat Hongkongissa

Hongkongissa puolestaa jännitetään, löytyykö siellä karanteeniin asetetulta risteilijältä Wuhanin koronavirusta vai ei. World Dream -aluksella on noin 1 800 matkustajaa ja saman verran miehistöä.

Terveysviranomaisten mukaan runsaalla 30:lla on hengitystieinfektion oireita, mutta vain yhdellä todettiin Wuhanin koronavirus. Satojen tai tuhansien ihmisten testit ovat kuitenkin yhä kesken.

Samaan aikaan Hongkongissa laajenee terveydenhuoltoalan lakko, johon on liittynyt tuhansia ihmisiä. Lakolla alan liitto vastustaa hallinnon päätöstä olla sulkematta rajoja Kiinan-tulijoilta.

Menot