Kolumnit Uutiset

Kiinteistöjen kiirastuli

Hattulan seurakunta remontoi Parolassa seurakuntataloa, jonka osa seurakunnan luottamushenkilöistä olisi huonon kunnon takia halunnut purkaa.

Kirkkovaltuutettujen enemmistölle 1960-luvun tiilitalo oli kuitenkin niin tärkeä, että peruskorjausta jatketaan. Siitä huolimatta, että remontin edetessä rakennuksen kunto on osoittautunut aiemmin arvioitua heikommaksi.

Seurakuntatalon vieressä nököttää tyhjillään myös virastotalo. Sinänsä kaunis rakennus odottaa sekin ratkaisevia päätöksiä.

Olen istunut Parolan seurakuntatalossa häissä ja hautajaisissa, mutta nyt kyllä hämmästelen päätöstä jatkaa remonttia. Rakennus seisoo toki keskellä kylää, kenties Parolan keskustan parhaalla paikalla, mutta tarvitseeko 2000-luvun seurakunta juuri näitä tummia ja matalia neliöitä?

Evakkovuoden kuluessa on seurakunnan toiminnalle tuntunut löytyneen muita tiloja. Kirkkoherranvirastokin näyttää kotiutuneen ainakin väliaikaisesti Pappilanniemeen. Onkin hyvä muistaa, että seinät eivät tee seurakunnan toimintaa.

Hattulan seurakunta ei kamppaile yksin kiinteistöongelmiensa kanssa. Hämeenlinnan seurakuntayhtymä puntaroi vielä useamman seurakuntatalon tulevaisuutta.

Seurakuntayhtymällä on omistuksessaan niin monia leirikeskuksia, pappiloita ja kirkkoja, että yhtymä viisaasti kyllä on teettänyt niistä oikein kiinteistöstrategian.

Keskiaikaisia kivikirkkoja ei voi myydä eikä purkaa, mutta muista rakennuksista seurakuntayhtymällä on jo ja jatkossa vielä enemmän huolta ja taakkaa. 1950-luvun ja tai 1970-luvun pytingit vaativat nykyisillä vuosikymmenillä mittavia remontteja ja ne työt nielevät rahaa.

Kiinteistöstrategia antaa työntekijöille ja luottamushenkilöille eväitä pohtia rakennusten käyttöä ja kuntoa hyvissä ajoin. Vastaava suunnittelutyökalu antaisi jokaiselle seurakunnalle pohjaa miettiä omistamiensa tilojen tarvetta ja tulevaisuutta.

Sinänsä viehättävä pappilakulttuuri ainakin alkaa olla tiensä päässä. Kirkon yleinen jäsenkato heijastuu sekin suoraan seurakuntien talouteen ja pakottaa pian kääntämään talousasioissa jokaisen nurkkakiven.

Seurakunnat ovat luisumassa kiinteistöjen kiirastuleen. Tunteiden sijasta seurakunnissa tarvitaan tietoa ja taitoa tehdä hyviä päätöksiä.

Monen koulun kohdalla on jo nähty, että uuden rakentaminen on joskus halvempaa kuin vanhan korjaaminen.