fbpx
Uutiset

Kiinteistömarkkinoilla on taivas tummunut nopeasti

Kiinteistömarkkinat ja rakennusalan näkymät ovat hetkessä heittäneet Suomessa häränpyllyä. Alkuvuoden hyvä kysyntä on kadonnut syksyllä, uusia asuntoja on jäänyt rakentajien käsiin eikä liiketiloja saada vuokrattua.

Torstaina julkaistiin useita katsauksia, joissa kerrottiin tilanteen muuttuneen dramaattisesti. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n barometrissa rakentamisen suhdannenäkymät romahtivat heinäkuun plus 7:stä miinus 45:een.

Rakennuslehden tilaaman seurannan mukaan Helsingin uusien asuntojen kauppa on pudonnut 55 prosenttia. Kuluneen neljän kuukauden myyntivauhdilla pääkaupunkiseudun uusien asuntojen myyminen kestää 12,9 kuukautta, jos ei lainkaan aloiteta uusien rakentamista.

Rakennuslehden mukaan tilanne on paljon huonompi maakunnissa. Oulussa on myynnissä jo yhtä paljon uusia asuntoja kuin Helsingissä.

-Todellinen tilanne on pysynyt hyvänä yllättävän kauan. Alkaa näyttää siltä, ettei pysy enää, sanoo Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Ei poikkeuksellisen hälyttävä tilanne

Pipatti ei ole huolissaan myymättömien uusien asuntojen määrän nopeasta kasvusta. Hän muistuttaa, että viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa aloitettiin “todella paljon” vapaarahoitteisten asuntojen rakennustöitä.

-Myymättömien asuntojen määrä on ollut pieni. Nyt määrä kasvaa normaalille tasolle. Tilanne varmasti johtaa siihen, että asuntorakentamisessa aloitukset vähenevät.

EK:n suhdannebarometrin madonluvut sen sijaan hätkäyttävät Pipatin. Pakkasta 45 on poikkeuksellisen alhainen luku.

-Kova luku ja todella nopeasti, Pipatti toteaa.

Rakennusteollisuus ja EK ovat suhdannearvioissaan näyttäneet hieman toisistaan poikkeavia lukuja. Pipatin mukaan siihen on luonnolliset syyt.

-Me kysymme omassa ennusteessamme käytännön rakentamisen tilannetta. Ne, jotka tekevät, vastaavat. EK:n barometriin vastataan tätä laaja-alaisemmin.

EK:n barometrissa kysytään näkymien muutosta, kun rakennusalalla puhutaan rakentamisen tasosto.

-Rakentaminen jatkuu normaalilla tasolla. Tilanne ei ole poikkeuksellisen hälyttävä. Se on hyvä tieto, kunhan taso pysyy. (HäSa)

Menot