Uutiset

Kiipulan ammattiopisto luopuu vähitellen Perttulan tiloista

Perttulan rakennushistoriallisesti arvokkaat, suojellut puutalot Miemalassa tyhjenevät ensi vuonna nykyisestä käytöstään. Kiipulan ammattiopisto on luopumassa niiden vuokrauksesta.

Opetus siirretään vähitellen Koulutuskeskus Tavastian yhteyteen Hattelmalantielle sekä Kiipulan ammattiopiston päätoimipaikkaan Turenkiin. Joitakin opetusaloja siirtyy muuallekin, esimerkiksi Hämeenlinnan keskustaan Skogsterin taloon, jossa on Kiipulan tiloja jo ennestään.


Pääosa siirroista ensi vuonna

Osa opetuksesta siirtyy Kiipulaan jo tulevana syksynä, mutta pääosa muutosta toteutuu ensi vuoden syyslukukauden alussa.

Tilahanketta vetävä henkilöstöjohtaja Reija Keltomäki sanoo, että muuton syihin liittyy niin hyviä kuin huonojakin puolia.

-Kun siirrymme Hämeenlinnan Hattelmalantielle, pääsemme samaan toimintaympäristöön muiden nuorten kanssa. Se on hyvä asia.

Huonompaa taas on se, että joudutaan luopumaan luonnonkauniista ja viihtyisästä ympäristöstä ja rakennuksista, joilla on pitkä historia.

-Mutta olemme päättäneet säästää mieluummin seinistä kuin työvoimasta, sillä tämä on hyvin työvoimavaltaista työtä.

Perttulan toimipaikan tilat omistaa Senaatti-kiinteistöt.

-Kun kiinteistömassaa on täällä paljon, vuokrista kertyy iso menoerä.


Asumisen tulevaisuus auki

Perttulassa ei vain opiskella, vaan siellä myös asutaan. Asumisen tulevaisuus on vielä auki. Selvää on, että myös Perttulan asuntoloista luovutaan. Niissä asuu nykyään noin sata opiskelijaa.

Asuminen järjestetään myöhemmin jossain muualla Hämeenlinnassa. Ne opiskelijat, jotka siirtyvät Kiipulaan, asuvat tietenkin Turengissa.

Perttulan asuntoloista on kolmen kilometrin matka Tavastian ammattikoululle. Niin kauan kuin opiskelijoita asuu Perttulassa, he kulkevat opinahjoonsa bussilla, tai jos bussilinjat eivät osu kohdalleen, heille järjestetään kuljetus.

Kiipulan koulutusjohtaja Rauno Konttila vakuuttaa, etteivät välimatkat ole mikään ongelma.


Irtisanomisia ei tule

Muutto vaikuttaa Perttulan henkilöstöön, mutta irtisanomisia ei tule. Henkilöstön määrä kuitenkin vähenee ajan kuluessa eläkkeelle siirtymisten myötä.

-Meillä on täällä esimerkiksi oma valmistuskeittiö, mutta sen työntekijöille voidaan tarjota töitä muissa pisteissä. Niin ikään töitä järjestyy siivoojille ja toimistotyöntekijöille, Keltomäki sanoo.

Perttulan toimipiste myy parhaillaan maatalouskoneitaan. Niitä ei enää tarvita, sillä läheisten peltojen hoidosta on luovuttu.

-Koulutukseen viljely ei ole kuulunut enää vuosiin. Peltoja on viljelty maisemanhoitotarkoituksessa, mutta sekin loppui vuonna 2010, Keltomäki kertoo.

Kun Perttulan toimipiste loppuu, Perttula-nimi ammatillisessa erityisopetuksessa jää pois käytöstä. Aiemmin Perttula oli oma itsenäinen erityisammattikoulu, mutta vuoden 2009 alusta toteutettiin fuusio, ja sen jälkeen Perttula on ollut yksi Kiipulan ammattiopiston toimipaikoista.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut torstaina Senaatti-kiinteistöjen Länsi-Suomen alueen kiinteistöpäällikköä. (HäSa)

Mainos