fbpx
Uutiset

Kiira Korpi uutuuskirjassa: Pettymykset toivat häpeän

“Tunteellinen, paljon voimaa. Kunnianhimoinen. Taipumus masennukseen ja ahdistukseen. Itseluottamus alhaalla. Suuri hoivatuksi tulemisen tarve, mutta samalla voimakas halu auttaa muita”. Näin kuuluu urheilupsykologi Seppo Heinon teettämien persoonallisuustestien arvio Kiira Korvesta taitoluistelijan yhdessä Jere Nurmisen kanssa julkaisemassa uutuuskirjassa Kiira – ehjäksi särkynyt.

– Käsittelimme paljon teemaa miten Kiira voisi elää normaalia elämää, jotta paineet eivät nousisi niin korkeiksi. Käytimme siihen ihan valtavasti aikaa ja yritimme saada Kiiraa hankkimaan elämä, jos näin voi sanoa. Kiiralla ei ollut oikein mitään rikastetta elämässä, jolla olisi pystynyt vapautumaan paineista, Seppo Heino kertoo.

Korpi kertoo, että suorittaminen ja pärjääminen muodostivat hänen identiteettinsä.

– Harjoittelu ja luistelu hallitsivat elämääni ja ajatuksiani myös luistelun ulkopuolella liikaa. Mitä pidemmälle ura eteni, sen pahemmaksi tilanne muuttui.

Korpi kertoo kirjassa, että ahdistus hiipi hänen luisteluunsa yhä voimakkaammin kaudella 2007-2008, johon hän lähti suurin odotuksin taskussaan alkuvuodesta 2007 voitettu EM-pronssi.

– Olin koko ajan pohjattoman väsynyt, ja saatoin käydä nukkumaan jo puoli kahdeksalta. Kirjoitin lähes joka päivä harjoituspäiväkirjaan olevani väsynyt tai todella väsynyt, Korpi kertoo.

Alkuvuoden 2008 EM- ja MM-kisat päättyivät pettymyksiin, kun heikosti sujuneet vapaaohjelmat pilasivat hänen mahdollisuutensa mitaleille.

– Pettymys toi minulle koko uran ajan hyvin kokonaisvaltaisen häpeäntunteen. Jos suoritus meni huonosti, tuntui kuin olisin epäonnistunut myös ihmisenä. Elämä pyöri niin voimakkaasti luistelun ympärillä, että oma identiteetti sekoittui luistelusuoritukseen vaarallisen voimakkaasti, Korpi kertoo.

Korven aviomies Arthur Borges sanoo Korven asettaneen itselleen suuret odotukset.

– Minä toivoin, että jos hän pystyisi vähän relaamaan elämässä, niin ehkä se heijastuisi myös jäälle, Se oli täydellisyyden tavoittelua, mikä toisaalta oli syynä miksi Kiira pääsi niin pitkälle, Borges sanoo.

Korpi kertoo ymmärtäneensä myöhemmin, ettei mikään asia kilpaurheilussa olisi voinut antaa hänelle mielenrauhaa.Miljardööri lahjoitti 300 000 euron autonKorpi vieraili vuonna 2009 useaan otteeseen venäläisen miljardöörin vieraana Moskovassa ja Ranskassa, Korpi kertoo kirjassa. Miljardööri lennätti Korpea yksityiskoneella ja lahjoitti tälle sormuksen ja Suomessa yli 300 000 euroa maksavan Audin, josta hän maksoi myös lahjaverot taitoluistelijan puolesta.

Julkisuuden välttämiseksi Korpi päätyi siihen, että auto meni hänen siskolleen Petralle.

Auto seisoi muutaman vuoden Korven siskon ja hänen managerinsa Mikko Luukkaan pihassa Espoossa, kunnes se myytiin ja rahat jäivät Korven siskolle.

– Miljardööri oli todella yksinäinen. Minusta tuntui, että hänelle tuotti eniten mielihyvää juuri se, kun hän näki kuinka innoissamme olimme kaikista niistä bugateista, ferrareista ja jahdeista. Kukapa parikymppinen ei olisi ollut. Hänelle itselleen vaurauden merkitys oli kadonnut aikapäiviä sitten. Koko juttu oli hänelle selvästi peliä, jonkinlaista valloittamista ja yksinäisyyden peittämistä, Korpi kertoo.

Korpi kertoo omien tunteidensa lämmenneen, kunnes yhteys katkesi loppuvuodesta 2009.

– En varsinaisesti rakastunut mieheen, mutta kyllä minulla jonkinlaisia tunteita häntä kohtaa syttyi. Olen iloinen, että uskalsin hypätä seikkailuun, se oli mieletön elämänkokemus ja täysin ainutlaatuinen, Korpi kertoo.

Asiasanat

Menot