Uutiset

Kiire on kova ja osa perusteista liikesalaisuuksia

Vähän niin kuin ostaisi käytetyn auton tietämättä, montako vaihdetta siintä on ja mitä se maksaa.

Tämä vertaus on tullut monen henkilöstön edustajan mieleen, kun on keskusteltu Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien laboratorioiden yhdistämisestä.

Eri henkilöstöryhmät, esimerkiksi lääkärit ja Tehy, ovat vedonneet kirjelmin sairaanhoitopiirin hallituksen ja myös valtuustoon.

-En vastusta yhdistämistä sinänsä, jos sille on perusteet. Nyt emme ole saaneet sellaisia. Ei meillä esimerkiksi ole tiedossa periaatteita, joiden pohjalta mahdolliset syntyvät säästöt on laskettu, kliinisen laboratorion ylilääkäri Saila Loikas kertoo.

Myös Tehyn pääluottamushenkilö Päivi Kaisla epäilee fuusion perusteeksi annettuja lukuja, samoin patologian ylilääkäri Leo Paljärvi.

-Tuo 2,1 miljoonaa tulee yhteensä näistä kahdesta sairaanhoitopiiristä. Kun luvut lasketaan volyymien suhteessa, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille säästö voisi olla noin 300 000 joskus viiden vuoden kuluttua, ehkä, Päivi Kaisla arvioi.

Leo Paljärvi muistuttaa, että Kanta-Hämeen patologian laboratorio toimii Pirkanmaata tehokkaammin.

-Eli meidän toimintatapamme pitäisi viedä sinne, jotta luvatut säästöt toteutuisivat.

Laskelmissa ei henkilöstön mukaan ole otettu huomioon sitä, että laboratorioita yhdistettäessä syntyy kertaluonteisia kuluja laitehankinnoista ja esimerkiksi tietojärjestelmien yhdistämisestä.

Laskelmat kertovat, mikä ”vuotuinen hyötypotentiaali” on viiden vuoden kuluttua.

Pakkaa, kuljeta, pura

Henkilöstö on saanut hyvin nihkeästi tietoa siitä, mitä yhdistyminen käytännössä tarkoittaa. Lisäksi hankkeen kiireellisyys ihmetyttää.

Taloudelliset selvitykset on osin julkistettu liikesalaisuuksiksi. Käytännön toimista ei tiedetä muuta kuin maininta, ettei muutoksen pitäisi näkyä asiakkaille ja että ketään ei irtisanota.

-Ilmeisesti laskelmat perustuvat radikaaleihin muutoksiin. Emme tiedä, tarkoittaako se, että täällä tutkitaan vain kiireelliset näytteet ja muut menevät Tampereelle, sairaalakemisti Sari Husgafvel kysyy.

-Näytteet pitää pakata ja purkaa. Siihen menee aikaa ja resursseja ja tietysti niiden kuljettamiseen myös. Laatua kuljettelu ei ainakaan paranna.

Sairaalamikrobiologi Tarja Ojanen epäilee, ettei henkilöstö juuri pääse vaikuttamaan fuusion toteuttamiseen.

-Tuskinpa meiltä kysytään, mitä esimerkiksi mikrobiologiasta siirretään ja mitä jää.

Tiedonpuutteesta epävarmuutta

Sairaalakemisti Juha Niskanen sanoo, että työvoimapulaan vetoaminen on puppua.

-Tältä alalta suuret ikäluokat ovat jääneet jo eläkkeelle. Meillä ei ole ollut ongelmia rekrytoinnissa. Yhtä vakituista virkaa hakee usein kymmenen pätevää hakijaa.

Henkilöstölle on luvassa viiden vuoden irtisanomisturva. Tosin ilmeisesti tarkoitus ei ole palkata uusia työntekijöitä ainakaan kaikkien muualle siirtyvien tai eläköityvien tilalle.

-Emme ole saaneet vastauksia hallitukselta lähettämiimme kirjelmiin. Tehdyn esiselvityksen jälkeen pidettiin seminaari, jossa henkilöstön edustajat olivat mukana. Selvityksen jälkeen sellaista ei ole ollut. Edustajamme ei myöskään ole päässyt esittelemään toimintaamme hallituksen kokoukseen, mutta Pirkanmaan laboratorioyhtiön edustaja on siellä ollut, Leo Paljärvi harmittelee.

Päivi Kaislakin toteaa, että tieto on kulkenut huonosti.

-Se lisää epävarmuutta ja herättää epäluuloja henkilökunnan keskuudessa. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic