fbpx
Uutiset

Kiirettä oppii hallitsemaan

Kansanedustajan arki on yllättänyt kaikki kolme Kanta-Hämeen ensikertalaista.

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo, että työ on odotettuakin hektisempää.

-Koko ajan on kiire jonnekin tässä sokkeloisessa talossa. Kaikki oli muutenkin ihan erilaista kuin etukäteen kuvittelin, Pekonen kertoo.

Viime kaudella ulkoministerin avustajana toiminut Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei myönnä päässeensä sen helpommalla.

-Kun aiemmin olin tottunut pysyttelemään taustalla, nyt oli otettava uusi rooli. Lisäksi valiokuntatyö vie yllättävän paljon aikaa, kahdessa valiokunnassa istuva Grahn-Laasonen sanoo.

Lisää haastetta aikatauluihin on luonut se, että eri kokoukset menevät usein päällekkäin. Kumpikin kertoo oppineensa nopeasti priorisoimaan.

-On viisaampaa keskittyä tärkeimpään ja olla rehellisesti muista pois. Antaa huonon kuvan, jos käy jokaisessa vain piipahtamassa, Pekonen pohtii.

Ismo Soukola (ps.) on samoilla linjoilla. Hänellä tilannetta mutkistaa vielä se, että asema Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsenenä sekä Etyjin Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana vie miehen usein kansainvälisiin kokouksiin.

-Etyjin valtuuskunnan varapuheenjohtajuus on kova luottamuksenosoitus, joka tuli vähän puun takaa. Olen laskenut, että vuodessa kertyy lähes sata reissupäivää. Poissaoloilta ei voi siis välttyä, Soukola sanoo.

Puhe sujuu jo ilman paperia

Grahn-Laasonen kertoo ilokseen huomanneensa, ettei eduskunta ole kovin hierarkkinen talo.

-En ole kokenut, että ensimmäisen kauden kansanedustajaa kohdeltaisiin eri tavalla kuin konkareita. Ihmiset myös juttelevat yli puoluerajojen. Salissa voi olla kovaakin debattia, mutta sitten kuppilassa taputellaan selkään, hän kertoo.

Pekonen muistuttaa, että senioriteettiasema näkyy ainoastaan istuntosalissa, jossa puhemies suosii pidempään talossa olleita ja avainasemiin päätyneitä edustajia.

-Äänestäjät ovat olleet vähän vihaisiakin siitä, etten ole kyselytunneilla äänessä. Se ei tarkoita, ettenkö olisi pyytänyt kysymysvuoroa. Vain kerran olen sen saanut, Pekonen kertoo.

Kaikki myöntävät, että ensimmäinen puhe salissa vähän jännitti. Sittemmin varmuutta on tullut lisää, eikä kaikkea tarvitse lukea paperista.

-On nautinto mennä pitämään hyvin valmisteltua puhetta, kertoo ryhmäpuheenvuoronkin pitänyt Soukola.

Grahn-Laasonen sanoo, ettei salipuheilla kuitenkaan juuri vaikuteta muiden edustajien näkemyksiin.

-Siksi onkin tärkeää olla aktiivinen valiokunnissa, tavata virkamiehiä, ministereitä ja ministerien avustajia, hän toteaa.

2-tien rahat saatiin yhteistyöllä

Vaikka takana on vasta reilut puoli vuotta kansanedustajana, kolmikko kokee jo saaneensa aikaiseksi jotain konkreettista.

-Me tehtiin se heti: valtatie kahden perusparannus, Pekonen ja Grahn-Laasonen iloitsevat.

Heidän mukaansa kyseessä oli iso onnistuminen, joka lisäsi uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin.

-Meillä oli istuva liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja lisäksi pääministeripuolueena kokoomus oli vahvassa roolissa. Porukalla onnistuttiin hyvin, Pekonen kertoo.

Myös Soukola kehuu Hämeen kansanedustajien 14-henkistä tiimiä, joka kokoontuu kerran kuukaudessa pohtimaan alueellisia kysymyksiä.

Kasarit ja saunavaliokunta

Virallisten työryhmien lisäksi eduskunnassa toimii monta epävirallista ryhmittymää. Yksi niistä on eduskunnan kuopusten Kasari-ryhmä, joka edusti yhdessä esimerkiksi Linnan juhlissa.

Grahn-Laasonen pitää sitä oivana viiteryhmänä, kun nuoria on nyt eduskunnassa aiempaa enemmän.

-Nyt ryhmää on hieman laajennettu ja minäkin sain kutsun pikkujouluihin, vuonna 1979 syntynyt Pekonen naurahtaa.

Soukola kertoo puolestaan olevansa mukana eduskunnan kuuluisassa saunavaliokunnassa.

-Ei se ole enää ihan maineensa veroinen, mutta siellä istuu aika paljon perussuomalaisia, Soukola sanoo. (HäSa)

Menot