fbpx
Uutiset

Kiistan vankilennoista voi päättää

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto vaatii pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitusta selvittämään “avoimesti” epäilyt Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankilennoista.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut useaan otteeseen Suomea tutkimaan, laskeutuiko CIA:n vankeja kuljettavia matkustajakoneita viime vuosikymmenellä Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Eduskunnassa lentoihin puuttuneen Haaviston mielestä on vaara, että julkisuuteen astuu ennen pitkää jopa kidutettuja vankeja, jotka kertovat olleensa Suomeen laskeutuneissa lentokoneissa.

Presidenttiehdokkaan mielestä on maan etu tutkia asia perusteellisesti nyt, jotta mahdolliset vangit eivät pääsisi sanomaan, etteivät suomalaiset viranomaiset puuttuneet vankilentoihin.

Ryhdikkäästi ehdokkaana esiintynyt Haavisto kerää tässä asiassa harkitsemattomasti irtopisteitä. Ikävintä asiassa on kuitenkin ennen muuta se, että hän vihjaa Suomen poliittisen johdon suhtautuvan epäilyihin välinpitämättömästi.

Väite, että suomalaiset viranomaiset eivät olisi puuttuneet mahdollisiin lentoihin, on putipuhdasta teoriaa yksinkertaisesti siksi, ettei niistä voinut olla aikanaan minkäänlaista tietoa.

Miten Suomi olisi voinut olla niistä perillä epäiltyjen lentokoneiden laskeutuessa, kun koossa on vielä vuosien jälkeenkin pelkkiä epäilyjä?

Puuttumattomuuteen viittaaminen piirtää kuvaa peräti lentojen sallimisesta, katsomisesta läpi sormien “antaa mennä” -hengessä. Esiin tullut ei tue tällaista tulkintaa.

Amnesty Internationalin maailmanlaajuinen tehtävä on edistää ihmisoikeuksia muun muassa tuomalla esiin oikeuksien loukkauksia. Järjestö on ollut keskeisesti mukana työssä, jolla koko totuutta vankilennoista on kaivettu esiin Yhdysvaltain viranomaisen vastustuksesta huolimatta.

Kun seinä tulee vastaan, pitäisi kuitenkin ymmärtää lopettaa turha jauhaminen. Täsmälleen näin on käynyt jo ajat sitten Suomea sivuavissa vankilentotutkimuksissa.

Asia ei etene mihinkään sillä, että Pekka Haavisto on nyt presidenttiehdokas.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiisti epäilyn vankilentojen sallimisesta. Niihin ei tietenkään ole ollut sen paremmin virallista kuin epävirallistakan lupaa.

Ajatuksessa ei ole mieltä: miksi Suomi sekaantuisi hämäriin, tuomittaviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin puuhiin?

Miksi CIA olisi edes ollut yhteydessä suomalaisiin viranomaisiin? Tarvetta ei ole ollut, koska vankeja kuljettanut lentokone on voinut laskeutua Helsinki-Vantaan kiitoradalle yhtenä koneena lukuisten muiden joukossa.

Tuomioja toisti jo aiemmin sanotun: lentoja on voinut olla, todisteita ei kuitenkaan ole. Tähän totuuteen Suomessa on tyytyminen, jos ei lisää tietoa lennoista löydy maamme rajojen ulkopuolelta.

Menot