Kolumnit Uutiset

Kiitos 80000 eurosta

Lyhyen laskutoimituksen jälkeen olen tullut siihen lopputulokseen, että olen imenyt Suomen valtiolta kahdeksan kuukauden sairauslomani aikana ainakin 80 000 euroa.

Jippii, sain kuin sainkin kauan kaipaamani lottovoiton!

Avosydänleikkaus ja sydämeen asennettu mekaaninen tekoläppä maksoivat varovasti arvioituna 17 000 euroa. Summa on karkea ja alakanttiin vedetty arvio, eikä varmaankaan vastaa täysin todellisuutta.

Ilmaiseksi ei myöskään tullut kolmen viikon täysihoito sairaalassa. Maksoin hoidosta kyllä maksukattoon asti, mutta se oli vain murto-osa todellisuudesta. Samalla sain kaiken lisäksi hoidatettua murtuneen kyynärpään, nikottelevan mielenterveyden ja sydänlääkärin vastaanotot yhteiskunnan piikkiin.

Olen käynyt kymmeniä kertoja laboratoriossa, röntgenissä ja saanut piikin poikineen. Lääkkeitä menee edelleen päivittäin toistakymmentä, mutta minä maksan niistä Hämeenlinnan keskustan parkkimaksuja vähemmän.

Kiitän hyvää onneani siitä, että olen sattunut syntymään juuri Suomessa. Enää en kiroile kovia veroja, enkä napise julkisesta terveydenhoidosta. Minusta on tullut päinvastoin ihan iloinen veronmaksaja.

Tyytyväisin olen siitä, etten mennyt syntymään maassa, jossa pitää olla kalliit vakuutukset ennen kuin pääsee hoitoon. Yhdysvalloissa sydämeni olisi jäänyt hoitamatta, sillä eihän minulla olisi ollut varaa näin kalliiseen leikkaukseen vakuutuksesta puhumattakaan.

Pitkä sairausloma ei ole halpaa lystiä niin työnantajalle kuin yhteiskunnallekaan.

Yhden sairastetun työpäivän laskennallinen hinta on 350 euroa. Lyhyellä matematiikallakin osaan laskea sen verran, että sairastamiseni on maksanut 7 000 euroa kuukaudessa ja 56 000 euroa kahdeksan kuukauden ajalta.

Olen painoni arvosta kultaa, mutta syyllisyyttä siitä en suostu potemaan. Sairastaminen on ihan riittävän raskas reki vedettäväksi.

Sairauspoissaolot aiheuttavat miljardien eurojen kustannukset yhteiskunnalle ja työnantajille vuosittain. Vuonna 2010 suomalainen työntekijä sairasti keskimäärin yksitoista päivää. Yhteiskuntaa ja työnantajia me rokotimme yli kolme miljardia.

Tämän päivän työntekijä on lujilla ja sairastaa yhä enemmän ja yhä pitempään. Moni niiskuttaa sorvin äärellä, eikä uskalla sairastaa julkisesti. Viralliset luvut ja tilastot kaunistelevat karua todellisuutta.

Minä jatkan lottovoittajan elämääni osa-aikaisella sairauslomalla.

Sairaana opin hyväksymään oman heikkouteni. Entinen suorittaja osaa jo hengittää syvään ja on oppinut itselleen armolliseksi. Kiireen sietämiseen on kuitenkin vielä matkaa. Siihen ei taida kolmen päivän työviikko riittää.