Uutiset

Kiitos ei vanha(se)n ajan tv-tenteille

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on väsynyt television vaalikeskusteluihin. Hänen mielestään on väärin, että eri välineet ja järjestöt määrittelevät keskustelujen aiheet.

Lisäksi Vanhasta ärsyttää, että toimittajat vaativat keskustelijoita pysymään aiheessa. Pääministeri toivookin paluuta ”vanhaan hyvään aikaan”, jolloin tv-tentit alkoivat puolueiden alku- ja loppupuheenvuoroilla.

– Puolueet voisivat itse kertoa, mikä heille on tärkeää, hän huomauttaa maanantaina Pohjalaisessa.

Olipas paljastava puheenvuoro pääministeriltä! Keskustajohtaja tuntuu kaipaavan aikaan, joka on auttamattomasti takanapäin. Ja hyvä niin.

Minkäköhän verran Vanhanen kuvittelee sellaisen vaalikeskustelun keräävän katsojia, jossa vuoron perään kuullaan kunkin puolueen vaaliohjelma ja lopussa vielä kertaus kaupan päälle?

Pääministeri näyttää olevan niin etääntynyt tavallisisten tv-katsojien tavoista kuin kiireinen puoluepomo vain voi.

Tuntuu aika kummalliselta, että vakavasti otettavan poliitikon mielestä television vaaliohjelmat tulisi valjastaa puolueiden itsekehun areenaksi.

Puolueillahan on jo tätä varten ihan omat välineet: internetsivut, mainokset, omat tilaisuudet. Ja jos joku valittaa, ettei muutaman minuutin mainokseen tai parin palstan ilmoitukseen voi kiteyttää koko vaalikampanjan sisältöä, niin voi voi sentään.

Tv-tenttien tehtävä on tuoda esiin puolueiden ja puoluejohtajien välisiä eroja. Monille ne ovat samalla kuitenkin myös viihdettä.

Jos puhe on liian paperinmakuinen ja se kestää liian pitkään, sohvaperuna vaihtaa kanavaa.

Vanhaselta on tainnut unohtua, ettei kukaan muukaan pääse mediassa keskeytyksettä julistamaan omaa sanomaansa ilmaiseksi kansalle.

Mielestäni tämänkertaisissa vaaliohjelmissa puoluejohtajat ovat sitä paitsi varsin hyvin saaneet tilaa kertoa mielipiteitään eri asioista.

Mutta jos poliitikon vastaus asiakysymykseen menee yleiseksi liturgiaksi, jossa kerrataan koko vaaliohjelma, on vain hyvä, että toimittaja keskeyttää monologin.

Tähän lavertelun syntiin jo nähdyissä vaalikeskusteluissa on sortunut esimerkiksi kokoomuksen Jyrki Katainen. Vanhanen itse on totellut tv-ohjelman sääntöjä kiltimmin.

Sekös nyt kismittääkin?

Vanhasen suhde mediaan on ollut hankala aina pääministeriuran alusta lähtien. Hän ei ole nauttinut asemastaan salamavalojen loisteessa varsinkaan silloin, kun media on ollut kiinnostunut jostain ihan muusta kuin asiakysymyksistä.

Ei ihme, että ujo uusmaalainen kaipaa tiukempaa otetta mediasta. On kuitenkin varmaa, että jos tv-tentit muuttuvat hänen näköisikseen, ei sillä ainakaan herätellä nukkuvia äänestäjiä.

Päivän lehti

27.1.2020