Kolumnit Uutiset

Kiitos, Karita Mattila!

Kiitokset Karita Mattilalle siitä, että hän toi seksuaalisen ahdistelun oopperamaailmassa julkiseen keskusteluun. Asia tulee esiin hänestä kertovassa uudessa kirjassa, joka julkistettiin viime viikolla.

Hieman kuitenkin surettaa se, että kuvio on tämä: vain jo kannuksensa moneen kertaan ansainnut huipputekijä voi olla niin rohkea, että tuo tämänkaltaisia asioita julki – ja hänkin vasta vuosia sen jälkeen, kun kamaluudet ovat tapahtuneet.

Ei Karita Mattilakaan nuorempana näistä puhunut – eivätkä puhu nykyiset nuoret laulajat (tai tanssijat, näyttelijät ynnä muut). Heidän on mietittävä uraansa. Tietyssä vaiheessa uraa voi yksikin takapakki olla kohtalokas. Sitä saa niin helposti vaikean ihmisen maineen.

Sitä paitsi: kumpaakohan sitä paremmin uskotaan: nuorta, vielä nimetöntä laulajaa vai kuuluisaa huippuohjaajaa, -kapellimesteria tai -tenoria?

Kaiken lisäksi ääneen puhuminenhan tuo häpeällisen asian muidenkin tietoon. Ja moni varmaan kuvittelee, että tällaiset asiat on vain hyväksyttävä, jos mielii alalla pärjätä.

Äskettäisessä Helsingin Sanomien jutussa ääneen pääsi myös muita alan ihmisiä, muiden muassa sopraano Anu Komsi

Komsi toi esiin naisten kannalta pelottavan asian. Mitä jos ”ohjaaja ja käsikirjoittaja kauko-ohjaavat seksuaalista häirintää ratkaisuillaan”?

Siis kohtauksista tehtäisiin tarkoituksella esimerkiksi sellaisia, että miehet pääsisivät lääppimään, nuolemaan ja puristelemaan naisia. Kuvottavaa!

Ja toisaalta: tietysti taiteessa pitää pystyä esittämään myös seksuaalisuuteen liittyviä asioita – siitähän esimerkiksi oopperassa usein on viime kädessä kysymyskin! Ja jopa seksuaalista väkivaltaa.

Mutta kyllä katsojallakin olisi mukavampi olo, jos hän olisi varma, että kyse on todellakin vain esityksestä ja ettei se nainen (tai mies) ole siellä näyttämöllä oikeasti hätää kärsimässä.

Ja ottaisitte nyt arvon miespuoliset ohjaajat huomioon sen, että teidän yleisönne muodostuu voittopuolisesti naisista. Teiltä loppuvat työt, jos me naiset laitamme teidät boikottiin.

Toivon että Mattilan aloittama keskustelu jatkuisi ja muuttaisi asenteita ja käytäntöjä.

Ja kai tässä eteenpäinkin mennään, vähitellen. Vaikka sitä varmaan saadaan odottaa, että joku vastavalmistunut laulaja tai näyttelijä paljastaisi jonkun korkeasti arvostetun ammattilaisen inhaksi lääppijäksi.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic