Uutiset

Kilpa lisäydinvoimasta alkoi nopeasti

Muste ehti tuskin kuivaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksen ohjelmasta, kun ensimmäinen ydinvoiman lisärakentamisesta kiinnostunut yhtiö ilmaisi halunsa investoida Suomeen uusi ydinvoimalaitos.

Hallitusohjelmassa on merkki päällä kuudennelle ydinvoimalalle, sitä ei suljeta pois energiavaihtoehtojen joukosta. Toisekseen hallitus suorastaan rohkaisee uusia sähköntuottajia energiamarkkinoille kilpailun toimivuuden nimissä.

Saksalaisomisteinen E.ON ei aikaillut, vaan osti tiistaina voimalakäyttöön soveltuvan tontin Loviisan kaupungilta. Yli sadan hehtaarin suuruinen alue sijaitsee Fortumin Hästholmenin voimaloiden välittömässä läheisyydessä.

E.ON on Euroopan suurin yksityinen voimayhtiö, jonka ydinliiketoimintaa ovat sähkön ja kaasun tuotanto ja markkinointi. Yhtiöllä ei ole nykyisin mahdollisuuksia laajentaa ydinsähkön tuotantoa kotimaassaan, sillä Saksa on kieltänyt ydinvoiman rakentamisen.. Siksi ydinvoimamyönteinen Suomi on luonnollinen investointikohde varsinkin, kun yhtiöllä on jo muutaman vuoden kokemus maamme sähkömarkkinoista.

Euroopan unionin sähkömarkkinat avautuvat kokonaan kilpailulle heinäkuun alussa. Jos ja kun yhtiö hakee hallitukselta periaatepäätöstä kuudennnesta ydinvoimalasta, se on samalla viivalla kuin kotimaiset Fortum ja Teollisuuden Voima.

Prosessi kuudennesta ydinvoimalasta käynnistyi yllättävän nopeasti, jos kohta hetki on hyvin otollinen. Sähkömarkkinoiden toimivuutta ja uhkaavaa energiapulaa ei pelätä suotta. Ilmastonmuutos edellyttää puhdasta energiaa eikä massiivista tuotannon lisäystä saada aikaan pelkästään bio- tai tuulienergialla. Ne täydentävät vesi- ja ydinvoimaa ja korvaavat poistuvia hiilivoimaloita, mutta perusvoiman tuotantoa ne eivät ratkaise.

Hallitusohjelma on kirjoitettu niin, ettei hallitus hajoa kuudenteen ydinvoimalaan. Se ei ole vihreillekään kynnyskysymys. Puolue rauhoittui, kun sille luvattiin ettei Vuotos-päätöstä avata eikä Kollajan allashanketta viedä eteenpäin. Varmemmaksi vakuudeksi vihreät saivat oikeusministeriksi Tuija Brax-in, joka ei varmasti tuo koskiensuojelulain uudistusta hallituksen työlistalle.

Toistaiseksi saksalaisyhtiö ei ole aikeistaan yksityistyiskohtia kertonut. Jos E.ON aikoo toimia Suomen ja Pohjoismaiden markkinoilla, sen hakemuksessa ei ole mitään outoa. Tuottajat hakeutuvat muillakin aloilla markkinoiden äärelle.

Suomesta ei kuitenkaan saa tehdä maata, jossa tuotetaan ydinsähköä muulle Euroopalle, maihin, jotka ovat eivät salli ydinvoimalan rakentamista. Sellainen olisi eräänlaista paluuta siirtomaa-aikaan.

Tuskinpa E.ON kumppaneineen saa kovin pitkään ydinmyllyä pyörittää. Ei aikaakaan, kun kotimaiset yhtiöt ilmoittautuvat kisaan mukaan.

Kilpailun näkökulmasta on pelkästään hyväksi, että liikkeellä ovat vahvat toimijat.

Päivän lehti

26.5.2020