Uutiset

Kilpaileminen tuo jännitystä erityisopetukseen

Markus Lehtonen siivoaa lavastettua toimistoa yleisön ja tuomareiden katseiden alla. Toista vuotta Kiipulan ammattiopistossa opiskeleva Lehtonen on yksi kuudesta TaitajaPLUS-tapahtuman puhdistuspalvelu-kisan finalisteista.

– Ihan sopivin määrin jännitti. Omasta mielestäni suoritus meni hyvin, mutta sitten sen vasta tietää, kun kuulee mitä tuomarit sanovat, Lehtonen tuumii kilpailun jälkeen.

Keskiviikkona noin 350 Kiipulasäätiön opiskelijaa ja työntekijää matkasi Jyväskylään kannustamaan Lehtosta sekä myös puhdistuspalvelun finaaliin päässyttä Marjaana Kalliota.

– Aiemmin vain kilpailijat ja muutamat ryhmät ovat matkanneet kisoihin. Tänä vuonna päätimme kuitenkin, että lähes kaikki lähtevät mukaan yhteiselle luokkaretkelle, erityisopettaja Marja Savolainen kertoo.

TaitajaPLUS on osa tiistaista torstaihin Jyväskylässä järjestettyä Taitaja-tapahtumaa. Vuosittain järjestettävä tapahtuma on nuorten ammattitaidon SM-kilpailu.

TaitajaPLUS-kilpailuun saavat osallistua opinnoissa erityistä tukea tarvitsevat henkilöt, jotka opiskelevat ammatillisessa koulutuksessa.

Kisoihin rennolla asenteella

Toimistosiivous on osa puhdistuspalveluiden opintoja. Kallio ja Lehtonen harjoittelivat kilpailuun opintojen ohessa.

– Kilpailu on mukava lisä opetukseen, mutta emme nosta kilpailijoita muiden yläpuolelle. Kilpailijoita ei prässätä, vaan menemme kevyellä otteella, Marja Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan kilpailussa näkee selvästi, kuinka eri oppilaitoksissa painotetaan eri asioita.

– Opettajan kannalta tämä on hyvä tilaisuus katsoa mitä kannattaa vielä harjoitella ja missä on onnistuttu hyvin.

Siivoamisen lisäksi kilpailijoiden piti kierrättää jätteitä. Toimistossa istui myös työntekijä, joka piti ottaa huomioon tehtävän aikana.

– Tärkeintä kilpailutilanteessa oli muistaa, ettei häiritse asiakasta. Täytyy aina kysyä asiakkaalta lupa, ennen kuin aloittaa siivoamisen, Marjaana Kallio sanoo.

Kaksinkertainen pronssimitalisti

TaitajaPLUS-tapahtumassa kisattiin puhdistuspalvelun lisäksi kiinteistönhoito- ja artesaani-lajeissa.

Kiinteistönhoidossa tehtävänä oli puhdistaa ilmanlämpöpumppu sekä kierrättää. Artesaanit puolestaan suunnittelivat finaalissa oman alansa tuotteen opiskelijaruokalalle.

Kiipulalaiset eivät joutuneet lähtemään kisoista tyhjin käsin. Juha Nisula poistui kiinteistöhuollon finaalista pronssimitali kaulassa jo toista vuotta peräkkäin.

Karoliina Lehto puolestaan sijoittui artesaani-kisassa viidennelle sijalle. Puhdistuspalveluiden finaalissa Markus Lehtonen pääsi neljännelle ja Marjaana Kallio kuudennelle sijalle. (HäSa)