Uutiset

Kilpailu, jossa vain koolla on merkitystä

Iittalan lasitehdas oli tupaten täynnä väkeä, kun lasinpuhalluskilpailun, 16. Iittala cupin toinen kierros pääsi vauhtiin. Tunnelma oli kuin kuvitteellisessa painonnostokilpailussa; yleisö seurasi puhallusta hiljaa, vain yksittäisten kannustushuutojen halkoessa kuumaa ilmaa, mutta jos kilpailija onnistui venyttämään lieriötä pitkän pitkäksi, innostui yleisö huimaan huutoon. Jos lasi meni rikki tai valui lattialle, pettymys oli yhteinen.

Iittalalainen Risto Nyqvist on lasinpuhalluskilpailukonkari. Hän oli nimittäin kymmenettä kertaa mukana lauantaina järjestetyssä Iittala Cupissa.

-Paras saavutukseni on neljäs tila. Vaikeata tämä on nytkin, Nyqvist tuumasi, vaikka olikin ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkipäässä.

Kilpailussa menestyminen vaatii Nyqvistin mukaan vuosien kokemusta, tekniikan taitamista ja vahvoja käsiä.

-On, on, miehen kannustusjoukkueessa mukana ollut naisystävä Erja Mattila vastasi hymyillen kysymykseen, onko miehellä hyvät hauikset.

Iittala Cup on kutsukilpailu kaikkein taitavimmille lasinpuhaltajille. Tänä vuonna mukana oli 31 kilpailijaa Suomesta, Norjasta, Hollannista ja Unkarista.

Lasitehtaan tiedottajan Kirsi Lauttian mukaan kilpailuun osallistuminen on erilaista kuin itse työ, vaikka ammattitaitoa kumpikin vaatii.

-Kilpailu vaatii voimaa ja tietoa siitä, milloin puhallettava lasi on valmis. Kilpailijoiden järjestys määräytyy mitan mukaan; esimerkiksi pisin sylinteri ja suurin pallo voittaa.

Koolla on siis väliä. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic