Kolumnit Uutiset

Kilpailuun valmiit kakarat pitää koulia varhain

Kilpaurheilua.

Siltä vaikuttavat yksityiset päiväkodit ja niiden tarjoamat ”palvelut”. Uusimmassa hämeenlinnalaisessa yksityisessä päiväkodissa panostetaan lasten liikkumiseen, ja lapsille tarjotaan aktiivisuusranneketta. Näin pystytään seuraamaan, että lapsi liikkuu riittävästi ja unenlaatu on kohdallaan.

Toinen yksityinen taas mainostaa satsaavansa musiikkipedagogiaan ja kolmas kielikylpyyn.

Toki on myös kunnallisia päiväkoteja, jotka keskittyvät pedagogiikassa luontoon, liikuntaan tai taiteisiin.

Yksityiset päiväkodit haluavat uusia asiakkaita, joten siellä teemojen markkinointi on viety askeleen pidemmälle. Siellä annetaan kuva, että varhaisella panostamisella lapsi saa parhaan mahdollisen ”kasvatuksen” kouluikää ja aikuisuutta varten.

Tarvitseeko päiväkoti-ikäisen lapsen keskittyä ja painottaa elämänsä jo luonnontieteisiin, liikuntaan tai kieliin? Eikö ihan normaali arkielämä riitä tyydyttämään lapsen tarpeita?

Mihin unohtui hyvä lapsuus? Ihan normaali arki, jossa käydään ulkoilemassa, syödään ihan tavallista ruokaa, sylitellään ja nukutaan yöllä.

Näyttäisi siltä, ettei se riitä. Lapsi tarvitsee aktiivisuusrannekkeen, jotta varmistutaan riittävän liikunnan saannista. Hän tarvitsee ympäristön, jossa on kielikylpyjä. Hän tarvitsee ohjaajan, joka kuljettaa hänet metsään tutkimaan, kuinka puu kasvaa.

Lasten hoidosta ja elämästä on tehty varustelukilpailu jo pienestä pitäen.

Ikään kuin lapsi olisi pieni nukke, jota puetaan ja varustellaan aikuisen toiveiden täyttymykseksi. Kaikki tähtää siihen, että lapsi olisi aikuisena mahdollisimman hyvä, kun häntä on koko lapsuus valmisteltu, koulutettu, huollettu ja tuunattu vanhempien tahdon mukaan.

Kun vanhemmat juoksevat yksityisten päiväkotien trendien perässä, samaan aikaan kunnalliset päiväkodit eivät pidä meteliä itsestään, vaikka niissäkin tarjotaan muskaria, liikuntaa, taiteita ja metsäretkiä.

Se on normaalia toimintaa ja arkea, johon riittävät lapsille kunnon ulkovaatteet, sisätossut ja se, että on paikalla. Siihen ei tarvita seurantalaitteita.

Mitä ei voi mitata, ei voi olla hyvää, vai mitä?

Päivähoitotrendiksi ei ilmeisesti riitä perushoito sylin kera, sillä siitä puuttuu tulevaisuudentähtäin. Senhän me vanhemmat haluamme tavalla tai toisella nähdä. Onhan paljon tyylikkäämpää kertoa naapurille, että meidän Martta liikkui tänään kahden päivän edestä. Entäs teidän mukula?

Päivän lehti

7.4.2020