Kolumnit Uutiset

Kilpajuoksu kanojen kynimisestä

Läntisessä Suomessa on menossa omituiset olympialaiset. Lihateollisuusyritys HKScan kilpailuttaa kuntia uuden tuotantolaitoksensa sijoittumisesta. Alkuerissä kisaili parikymmentä kuntaa ja kaupunkia Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Hämeestä.

Semifinaaleihin ylsi neljä paikkakuntaa: Forssa, Säkylä, Eura ja Rauma. Finaali käydään loppukesällä, jolloin selviää, missä kaupungissa pörssiyhtiö ryhtyy kanojaan kynimään.

Kyse on kymmenien miljoonien eurojen investoinnista ja noin 500 työpaikasta yhtiön siipikarjateollisuudessa. Sellainen aiheuttaa kummasti värinää.

Investoinnit ja työpaikat kiinnostavat kaikkia kuntia aina ja erityisesti näinä vaikeina aikoina. Ne ovat valmiita vaikka polvet ruvella konttaamaan saadakseen uusia yrityksiä ja veronmaksajia.

Kuntien notkeuden tietävät tarkkaan myös yrittäjät ja yritykset. Kukapa ei ottaisi kaikkea mahdollista tukea ja ilmaista etuutta mielihyvin vastaan?

Mikä tahansa ei enää EU-oloissa sentään käy päinsä. Vanhaan hyvään aikaan kunta rakensi hallin, takasi koneet ja koulutti työvoiman. Kalustetun konttorin jääkaapissa oli kylmää olutta ja sauna kuumana, kun herra yrittäjä saapui yrittämään.

Kunnat eivät enää voi sataprosenttisesti rahoittaa tiloja, mutta ne voivat tarjota halvalla puhdasta vettä, jätehuoltoa, työvoiman koulutusta, liikennejärjestelyjä tai työntekijöiden asuntoja.

Kun kuntien kurja taloustilanne on tiedossa ja vaatimukset tehtävien eli rahanmenojen karsimisesta voimistuvat, tällainen kilpajuoksutus on ainakin arveluttavaa, mutta ei tietenkään laitonta. Ihannetilanne olisi, jos kunnat keskittyisivät vain perustehtäviinsä ja tyytyisivät aukomaan polun päätä yrityksille investoida ja työllistää.

Hyviä tontteja pitää olla tarjolla, vesi- ja viemärilinja nurkalla ja jonkinlainen tieyhteyskin olisi toki tarpeen. Tarkan rajan veto sopivan ja sopimattoman vastaantulon välille on vaikeaa, lähes mahdotonta.

Oman värinänsä HKScanin julistamaan kilpailuun tuo se, että ruokalintuja on käsitelty Eurassa jo vuosikymmeniä. Kunnan ja yhtiön välillä on ollut toisistaan poikkeavia käsityksiä jätevesien käsittelystä. Kilpailuttamalla vaihtoehtoja lihatalo painostaa Euraa toimimaan mielensä mukaisesti.

Forssakaan ei olisi huono paikka. Se on logistisesti sopivalla hollilla, tosin broileri-Suomi on toisaalla, Satakunnan suunnalla.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko arvioi tiistain Hämeen Sanomissa, että Forssa saisi lisäarvoa, jos Lounais-Häme olisi yhtä kaupunkia.

Mitä lisäarvoa Ypäjän tai Humppilan kuuluminen Forssaan toisi siipikarjateollisuudelle? Ehkä Sulkko petasi selitystä sille, jos investointi menee ohi.

Ymmärtämättömiä maalaisia kelpaa osoitella, jos broilerien lyhyt, mutta yltäkylläinen elämä päättyykin Satakunnassa.