fbpx
Uutiset

Kim: Yhdysvallat on suurin vihollisemme – Pohjois-Korean johtaja sanoo maan laajentavan ydinasearsenaaliaan

Kim Jon Un katsoo, ettei presidentin vaihtuminen muuta Yhdysvaltojen ulkomaanpolitiikan "todellista luontoa".
Aiemmin tällä viikolla kerrottiin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vannoneen puoluekokouksessa maan vahvistavan ydinaseitaan.
Aiemmin tällä viikolla kerrottiin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vannoneen puoluekokouksessa maan vahvistavan ydinaseitaan. Kuva: EPA

Pohjois-Korea jatkaa ydinaseiden kehittämistä ja laajentaa arsenaaliaan muun muassa ääntä nopeampiin aseisiin ja vakoilusatelliitteihin, sanoo maan johtaja Kim Jong Un.

Hän kommentoi KCNA-uutistoimiston kautta.muun muassa maansa varautumista vallan vaihtumiseen Yhdysvalloissa. Kim katsoo, ettei Donald Trumpin presidenttikauden päättyminen ja Joe Bidenin kauden alku muuta perusasetelmaa.

Kimin mukaan Yhdysvallat on edelleen maan suurin vihollinen. Siksi Pohjois-Korean ulkomaanpolitiikka tulee Kimin mukaan keskittymään yhä vahvemmin siihen.

– Riippumatta siitä, kuka on vallassa, Yhdysvaltojen ja sen Pohjois-Korean -politiikan todellinen luonne ei muutu koskaan, Kim totesi.

Kim sanoi maansa kehittävän muun muassa ääntä nopeampia ydinaseita, mannertenvälisiä ydinohjuksia, vakoilusatelliitteja ja drooniaseita. Hänen mukaansa uusia asetyyppejä on jo tulossa testi- ja tuotantovaiheeseen, kun taas pohjoiskorealaisen ydinsukellusveneen kehitystyö on jo lähes valmis.

Alkavatko ydinkokeet uudelleen?

Kimin uhkailu voi johtaa jännitteiden kasvamiseen uudelleen Korean niemimaalla.

Puolustuspolitiikkaan ja ydinaseisiin liittyvät Kimin kommentit olivat kunnianhimoisempia kuin aikoihin, katsoo yhdysvaltalaisen Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon vanhempi tutkija Ankit Panda.

– Tämä voi tarkoittaa paluuta ydinkokeisiin. Asia on pöydällä, koska Kim vetäytyi huhtikuussa 2018 antamastaan keskeytyspäätöksestä, hän sanoo uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ei kommentoinut Kimin lausuntoja.

Etelä-Korean yhdistymisministeriö sen sijaan toivoo yhä, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen suhteet paranevat. Tavoitteena on edelleen myös yhdinaseeton Korean niemimaa.

– Yhdysvaltojen uuden hallinnon astuminen virkaan voi olla hyvä mahdollisuus parantaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteita, ja odotamme suhteiden solmimista pikaisesti, ministeriö toteaa lausunnossaan.

Etelä-Korean yhdistymisministeriö toimii Etelä- ja Pohjois-Korean yhdistymiseksi.

Neuvotteluasemat näyttävät vaikeilta

Lähtökohdat maiden välisille keskusteluille eivät ole helpot.

Tuleva presidentti Joe Biden kutsui kampanjansa aikana Kim Jon Unia “roistoksi”. Pohjois-Korean johto taas sanoi vuonna 2019, että Biden on “vesikauhuinen koira” joka tulisi “hakata kepilla kuoliaaksi”.

Donald Trump tapasi presidenttikaudellaan Kimin kolmesti. Vaikka johtajat esiintyivät tapaamisissa sovinnollisesti ja varsinkin Trump kehui yhteistyötä, ei varsinaista sopimusta Pohjois-Korean ydinaseohjelman purkamisesta syntynyt.

– Nyt Pohjois-Korea julistaa, että ikkuna yhteistyölle on Bidenin hallinnolle paljon, paljon kapeampi, katsoo (Etelä-) Korean yliopiston Pohjois-Korean tutkimuksen professori Yoo Ho-yeol.

Biden puolestaan totesi viime lokakuussa, että hän tapaa Kimin vain, jos Pohjois-Korea suostuu vähentämään ydinaseitaan.

Maa näyttää varautuvan pakotteiden jatkumiseen

Pohjois-Korean ydinaseohjelma on johtanut kansainvälisiin pakotteisiin, joita ydinkokeiden uusi aloittaminen voi lisätä entisestään. Tilanteen on arvioitu johtaneen muun muassa väestön aliravitsemukseen.

Kim Jong Un vaikuttaa kommenttiensa perusteella varautuvan uusiin pakotteisiin.

– Uuden viisivuotissuunnitelman perusteema on edelleen omavaraisuus, hän totesi.

Tätä on tarkoitus vahvistaa muun muassa energiaa säästävillä terästehtailla, kasvattamalla kemianteollisuutta, lisäämällä sähköntuotantoa sekä avaamalla uusia hiilikaivoksia.

Menot