fbpx
Uutiset

Kiovassa neljä ohjusiskua varhain sunnuntaina – yksi ihminen kuoli ja kuusi haavoittui

Biden kutsui Venäjän iskua "barbaariseksi".
Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa yksi ihminen kuoli ja kuusi haavoittui Venäjän tekemissä ohjusiskuissa varhain sunnuntaina. Kuva: Genya Savilov

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa yksi ihminen kuoli ja kuusi haavoittui Venäjän tekemissä ohjusiskuissa varhain sunnuntaina. Haavoittuneiden joukossa oli 7-vuotias tyttö, kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitshko.

Kaupungissa kuultiin neljä räjähdystä ja ainakin yksi ohjus osui yhdeksänkerroksiseen kerrostaloon, jonka kolme ylintä kerrosta vaurioitui.

Klitshko kehotti viestipalvelu Telegramissa kaupungin asukkaita poistumaan suojaan heti, kun he kuulevat sireenien äänet. Hän myös sanoi, ettei ihmisten pidä lähettää videokuvaa tai valokuvia heti räjähdysten jälkeen, vaan odottaa viranomaisten “virallisia tietoja”, kertoi BBC .

Pelastuslaitoksen jakamissa kuvissa ja videossa näkyi ohjusiskun vaurioittama kerrostalo.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba jakoi Twitterissä kuvan iskussa loukkaantuneesta tytöstä ja vaati G7-maita tiukentamaan Venäjän talouspakotteita ja lähettämään Ukrainalle lisää raskaita aseita. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Venäjän iskua G7-huippukokouksen edellä ja luonnehti sitä barbaariseksi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan isku osui asetehtaaseen. Ministeriö nimitti valeuutiseksi tietoa, että se olisi tehty asuinalueelle. Lisäksi se väitti, että asuinrakennukseen olisi osunut ukrainalainen ilmatorjuntaohjus. Venäjän väitteitä ei ole voitu varmentaa.

“Uhkailua ennen Naton huippukokousta”

Venäjän iskut osuivat Shevtshenkivskyin kaupunginosaan. Alueella sijaitsee muun muassa Kiovan ooppera, Maidan-aukio, lukuisia yliopistoja sekä ravintoloita ja taidegallerioita.

Klitshko sanoi Telegramissa uskovansa, että iskut ovat Venäjän yritys uhkailla ukrainalaisia ennen tiistaina alkavaa Naton huippukokousta.

Kiova ei ole ollut Venäjän iskujen kohteena sitten kesäkuun alun. Monet sodan alkuvaiheessa kaupungista paenneet asukkaat ovat palanneet koteihinsa.

Edelliset iskut samalle alueelle Kiovassa tapahtuivat huhtikuun lopulla, kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Kiovassa, kirjoittaa Guardian . Silloin tapahtuneessa Venäjän iskussa kuoli Voice of Americalle työskennellyt toimittaja.

Venäjä sanoi iskeneensä kolmeen koulutuskeskukseen

Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina, että se oli tehnyt ohjusiskuja kolmeen sotilaskoulutuskeskukseen Ukrainan pohjois- ja länsiosissa. Iskuissa käytettiin lausunnon mukaan “tarkkuusaseita ja Kalibr-ohjuksia”.

Tiedottaja Igor Konashenkov ei kertonut, milloin iskut tapahtuivat tai mistä ohjukset laukaistiin. Hänen mukaansa useampi ukrainalainen prikaati menetti iskussa taistelukykynsä.

Konashenkov ei lausunnossaan sanonut mitään Kiovaan tehdyistä iskuista.

Menot