fbpx
Uutiset

Kiperistäkin asioista on pystyttävä keskustelemaan

Eduskunnan 1. varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kirjoitti 19.1. HäSan mielipidepalstalla tulevien eduskuntavaalien kampanjoinnista. Valtakunnallinen keskustelu suurien puolueiden välillä ryöpsähti viikonvaihteen europarlamentikko Alex Stubbin avauksesta yhteisestä porvaripuolueesta.

Monipuoluejärjestelmä, joka meillä Suomessa on, toimii hyvin ja päinvastaisistakin mielipiteistä huolimatta, puolueilla on eroja. Erot ovat eteenkin arvopohjassa, toimintatavoissa ja siinä minkälaisiin ratkaisuihin uskotaan tulevaisuuden rakentamisessa.

Järjestelmä – ja vaalien jälkeinen hallitusohjelma – perustuu kuitenkin yhteistyöhön ja riittävän hyvien ja kaikille sopivien ratkaisumallien löytymiseen. Yhteiseen näkyyn, johon sitoudutaan neuvotellen ja keskustellen.

Ennen vaaleja on erittäin tärkeää, että nimenomaan nämä toimintatavat ja yhteistyökyky tulevat näkyviin, jotta kansalaiset voivat äänestyspäätöstä tehdessään pohtia myös sitä tulevaa hallitusohjelmaa. Yhteistyön kieltäminen ja mikä erikoisinta, sillä pelottelu ei ole tätä päivää eikä tulevaisuutta.

Pienen Suomen etu Euroopassa ja laajemmin koko maailmassa vaatii meiltä sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Tavat, joilla tavoitteisiin pyritään, ovat nekin yhteisesti sovittava. Ja vaalitulos tietysti ratkaisee sen, millä puolueella on eniten painoarvoa ja sananvaltaa.

Ennalta on kuitenkin pystyttävä keskustelemaan kiperistäkin asioista. Natosta, asevoimista, ilmastonmuutoksesta, kestävästä kehityksestä, työllisyydestä, vanhustenhuollosta ja verotuksesta -kokonaisuutena siitä, miten Suomen hyvä tulevaisuus rakennetaan.

Ehkä keskustelun kieltäminen johtuu siitä, että muutoksen tarve on niin suuri ja isot asiat pelottavat. Eniten tuntuu joitakuita pelottavan se, mitä muut sanovat. Siksi onkin tärkeää kuunnella ja keskustella, pohtia ja perustella.

Yhteistyön merkitys on kiistämätön. Hyvään yhteistyöhön kuuluu myös vastustajan kunnioittaminen ja kuuntelu.

Sari Rautio

valtuutettu, kansanedustajaehdokas (kok.)

Hämeenlinna

Menot