Uutiset

Kireä kroppa laulaa kisalavalla

Team Sporttimekkaa edustava hämeenlinnalainen Juho Passila kurkotteli lauantaina klassisen kehonrakennuksen (classic bodybuilding) SM-pronssille Helsingin Kulttuuritalon lavalla.

Masters-sarjassa kilpaileva Passila poseerasi Sportyfeel Fitness Classic 2016 -nimeä kantavan tapahtuman päänäyttämöllä muutaman minuutin verran. 60 sekuntia kestäneessä vapaaosuudessaan hän otti lavan haltuun ruotsalaisen hard rock -yhtyeen Sparzanzan raskaissa rytmeissä.

Urakka saattaa kuulostaa helpolta, kun puhutaan minuuteista. Hämeenlinnalaisen personal trainerin kisavalmistautuminen alkoi kuitenkin jo kaksi vuotta sitten. Kurinalaisen dieetin hän aloitti viime marraskuussa.

Puoli vuotta sitten puntari näytti Passilan painoksi 94 kiloa. Kisavaakaan hän nousi perjantaina 15 kiloa kevyempänä.

Kisaa edeltävällä viikolla Passilan kehon rasvaprosentti ehti tipahtaa kuuden pintaan. Karpaaseista ken on kaikkein karskein, äijä sopusuhtaisin, kireät kropat suorastaan lauloivat kisalavalla.

– Lavaposeeraaminen käy kovasta urheilusuorituksesta, kun joutuu jännittämään kroppaa varpaista ylöspäin. Viime viikot on treenattu vähillä kaloreilla. Kovassa kunnossa pitää olla, ja valmistautuminen sujua hyvin, että jaksaa kisat alusta loppuun.

Pronssimitaliin Passila kertoo olevansa ”ihan tyytyväinen”. EM-kisalipulle hän saa heittää hyvästit tämän vuoden osalta, sillä Masters-sarjoisssa vain voittajat pääsevät edustamaan Suomea.

– Valmistautuminen ei olisi voinut paremmin mennä, kiitos ”piiskureilleni” Timppa Voutilaiselle ja Mikko Tammiselle. Lavalla tunsin olevani iskussa. Menestyminen on kuitenkin pienestä kiinni, usein paras kunto voi olla tunneista kiinni.

Päivän kunto on monen tekijän summa.

– Siihen vaikuttavat suurin piirtein kaikki. Kuinka hyvin olet nukkunut, kuinka paljon stressaat, miten tankkaaminen onnistuu. Kroppa reagoi niihin kaikkiin.

Siihen päälle vielä iholle levitettävillä väreillä kikkailu.

– Pahimmillaan lavalla voi näyttää sotkuiselta ja vihreältä. Sitä pelkoa ei nyt ollut, Passila antaa kiitosta huoltajalleen Matias Karille.

Vuonna 2009 klassisen kehonrakennuksen tulokkaiden SM-kultaa voittanut Passila on kokenut kisakettu. Yleisestä sarjasta hänellä on plakkarissa SM-hopea ja pronssi, sekä masters-sarjasta mitaliketjussa on koko värisuora. Hän on edustanut Suomea myös PM-, EM- ja MM-tasolla.

– Arvokisoissa klassisen kehonrakennuksen sarjaan saavat osallistua myös kehonrakentajat. Suurin ero lajeissa on, että klassisessa ainakin Suomessa testataan kilpailijoita kisa- ja treenikaudella sekä kisoissa.

Lisäksi klassisessa kehonrakennuksessa kisapainoon vaikuttaa pituus, vaikka lavalla nähdäänkin erikokoisia miehiä.

– Mitä pidempi on, sitä suuremmalta kilpailija näyttää. Olen 175-senttinen. 79 kilon kisapainoni määräytyy, kun pituudestani vähennetään sata ja lisätään neljä.

Kulttuuritalossa 43-vuotias Passila kilpaili yli 40-vuotiaiden sarjassa. Hänellä on edessään välivuosi.

– Painonpudotus on niin kova rääkki keholle, että sille täytyy antaa aikaa palautua. Nyt voin keskittyä kisailun sijaan urheiluhierojaopintoihini.

Kuinka tuore SM-kolmonen aikoo palkita itsensä monta kuukautta kestäneen rääkin jälkeen?

– Herkuttelemalla. Olen unelmoinut lohimedaljongeista puolisen vuotta. Raskaasti ei auta syödä. Keho täytyy totuttaa hiljalleen normaaliin kotiruokaan. HÄSA

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic