Uutiset

Kirjasto aukeaa pian itsepalvelulle

Lainaus- ja palautusautomaatit ovat viimeisten viiden vuoden aikana muuttuneet arkipäiväksi lähes kaikissa Suomen kirjastoissa. Hämeenlinnan kirjasto on yksi edelläkävijöistä kirjastojen automatisoinnissa.

Kun Jukolan kirjastoon kevättalvella asennetaan ”itsepalvelukirjaston” laitteet, ollaan taas yksi askel edempänä automaation tiellä.

-Automaatti ei kuitenkaan ikinä voi korvata kirjastoammattilaista, eikä sen ole tarkoituskaan, sanoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Hän korostaa, että esimerkiksi Jukolan kirjaston toiminta säilyy entisellään.

-Mutta sen lisäksi se toimii itsepalvelukirjastona, joka voi olla auki myöhempään illalla sekä esimerkiksi viikonloppuisin ja kesäisin, hän sanoo.

Palautus- ja lainausautomaatteja Jurvanen kiittää siitä, että ne vapauttavat henkilökunnan rutiininomaisesta työstä ja antavat mahdollisuuden asiakkaiden henkilökohtaiseen palveluun.

-Kirjastot muuttuvat yhä enemmän kohtaamispaikoiksi ja tapahtumien paikoiksi. Kun koneet tekevät rutiinitehtävät, henkilökunnan aikaa jää asiantuntijatehtäviin, hän sanoo.

Automaatti ?voi olla designia

Hämeenlinnan kirjaston edistyksellisyys kirjastoautomaatiossa johtuu muun muassa siitä, että se on osallistunut tuotekehittelyyn paikkakunnalla toimivan kirjastoautomaatiofirman kanssa.

Suomen johtaviin kirjastoautomaation toimittajiin kuuluva ATP Automation Ltd toimii Hattulan Katinalassa. Sen lainaus- ja palautusautomaatteja on yli 30 kirjastossa eri puolilla maata. Hämeenlinnan lisäksi laitteita on mm. Turussa, Kallion ja Pasilan kirjastoissa Helsingissä sekä Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

Viimeksi firma valmisti arkkitehtien kanssa muotoillun, näyttävän palautusautomaatin Tampereen pääkirjastoon Metsoon.

-Haluaisin muutenkin jatkossa kehitellä automaatteja veistoksellisempaan suuntaan, sanoo Atp:n hallituksen puheenjohtaja ja perustaja Janne Rouhiainen.

Juuri muotoiltavuus ja automaattien suunnittelu ”tilataideteoksiksi” ovat Atp Automationin vahvuuksia markkinoilla, arvioivat toimitusjohtaja Jani Hurskainen ja myynti- ja markkinointipäällikkö Simo Kainunkangas.

-Olemme vahvoja kun mitataan monia ominaisuuksia kuten ulkonäköseikkoja, nopeutta ja hintaa. Pelkällä hinnalla emme lähde kilpailemaan, Hurskainen sanoo.

Suomessa toimii neljä kirjastoautomaatteihin erikoistunutta firmaa. Se on Hurskaisen mukaan väkilukuun nähden enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kilpailu on kovaa, ja yrityksillä onkin pyrkimys kansainvälisille markkinoille.

Jukolan kirjastoa kunnostettiin joulukuun viimeisellä viikolla ja sinne asetettiin mm. kulunvalvontaportit tulevia lainaus- ja palautusautomaatteja varten.

Itse automaateista on vasta tarjouskilpailu käynnissä. Laitteet on tarkoitus saada käyttöön maaliskuun alkuun mennessä. (HäSa)