Uutiset

Kirjaston digitaalipianoa voi soittaa vain itselleen

Hämeenlinnan pääkirjastossa on nyt mahdollisuus soittaa pianoa ketään häiritsemättä ja musisointitaitojensa tasoa julkisesti paljastamatta. Kirjaston musiikkiosastolle on hankittu digitaalipiano, jota voi istahtaa soittamaan kuulokkeet korvilla. Piano sijaitsee uudessa musiikinkuuntelunurkkauksessa lainauskerroksessa.

– Kirjaston yläkerrassa on edelleen harjoituspiano, jonka voi varata käyttöönsä myös ennakolta. Digitaalipianoa ei tarvitse varata, selvittää musiikkiosaston johtaja Pirkko Mertsalmi.

Musiikkiosasto esittelee tammikuun ajan palveluitaan kirjaston asiakkaille Musiikki kuuluu kaikille-tietoiskuna. Osastolta voi saada mukaansa ilmaisen musiikkilehti Rondon tammikuun numeron, jossa esitellään laajasti kirjastojen musiikkipalveluita. Mozart-juhlavuoden kunniaksi on koottu pieni näyttely.

Suomen musiikin kansallisdiskorafia VIOLA on nyt vapaassa käytössä. VIOLA sisältää tiedot kaikista suomalaisista äänitteistä aina vuodesta 1901 alkaen.

Vinyylitkin vielä lainattavissa

Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkiosasto perustettiin vuonna 1984. Alkuaikoina kokoelmissa oli vinyylilevyjä ja kasetteja. Vinyylilevyjä kuunneltiin kirjastossa, kasetteja sai kotilainaksi. Nykyään kokoelmissa on noin 32 000 nimikettä. Vinyylit vietiin varastoon vuosia sitten, mutta niitä voi edelleen lainata.

Pirkko Mertsalmi on varsin tyytyväinen musiikkiosaston toimintamahdollisuuksiin.

– Hämeenlinna on yksi suosituimmista lainaavista musiikkikirjastoista Suomessa, hän iloitsee. Eräs syy suosioon saattaa olla se, että Hämeenlinnan seudulla ei ole kovin paljon isoja musiikkiliikkeitä niinkuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Hankintojen teossa on apuna musiikkikirjastojen yhteinen asiantuntijaraati, joka tekee valintansa Suomessa vuosittain ilmestyvistä 5 000 äänitteestä. Myös omien asiakkaiden toiveita pyritään täyttämään mahdollisuuksien mukaan.

Verkkojakelun vaikutusta arvaillaan

Musiikkiosasto muutti reilu vuosi sitten yläkerrasta lainauskerrokseen ja kirjaston lainaustoiminnot yhdistettiin. Muuton ansiosta saatiin lisää aukioloaikaa kahdeksan tuntia viikossa.

Musiikkikirjaston tyypillinen asiakas on Mertsalmen mukaan nuori mies, joka lukeutuu musiikin suurkuluttajiin ja on usein myös hyvin asiantunteva.

– Joukossa on niitäkin, jotka eivät muuten kirjastoon tulisi, Pirkko Mertsalmi arvelee.

Musiikkitiedon jakaminen on musiikkikirjaston tärkeä tehtävä. Etenkin yksinlaulun harrastajat sekä musiikinopiskelijat käyvät paljon tutkimassa kirjaston nuottivalikoimaa.

Aikanaan CD-levy syrjäytti vinyylilevyn, nyt on DVD on tulossa voimalla.

– Iso kysymysmerkki on musiikin verkkojakelun vaikutus musiikkikirjaston tehtävään. Mikä on kirjaston rooli, jos musiikki ladataan netistä? Tässä vaiheessa kirjastolla ei ole mitään tekemistä verkkojakelun kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic