Uutiset

Kirjastot ja Verkatehdas ovat kaupunkilaisten lempipaikkoja

Kaupunkilaiset ovat varsin tyytyväisiä Hämeenlinnan elämänlaatupalveluihin.

Erityisesti kiitosta saavat ulkoilumahdollisuudet ja Vanajaveden opisto. Huippuarvosanat saavat myös pääkirjasto ja Verkatehdas.

Verkatehtaasta onkin muodostunut keidas, josta hämeenlinnalaiset eivät missään tapauksessa haluaisi enää luopua, vaikka hankkeeseen kohdistui runsaasti epäilyjä, kun sitä rakennettiin.

Sosiaalikehitys on tehnyt palveluverkkoselvityksen elämälaatupalveluista, joita ovat kulttuuri- ja liikuntapalvelut laajasti eli harrastaminen, kulttuuri- ja liikuntakasvatus, kulttuuriperintö sekä tapahtumat.

Hyvien yleisarvioiden takaa löytyy myös kehitettävää ja joitakin pelkoja.

Elämänlaatupalvelut perustuvat pitkälle järjestöjen toimintaan. Esimerkiksi lasten ja nuorten liikuntapalvelut tulevat pääosin kolmannelta sektorilta.

-Eri toimijoita pitäisi ohjata yhä enemmän yhteistyöhön keskenään. Kaupungin rooli on olla mahdollistaja, joka kannustaa erilaisia palveluntuottajia verkostoitumaan ja etsimään uusia innovatiivisia tapoja tehdä yhteistyötä, projektipäällikkö Antti Pelto-Huikko kertoo.

Kirjastosta ei luovuta

Elämänlaatupalveluja koskevaan asukaskyselyyn tuli 536 vastausta. Pelto-Huikko pitää määrää varsin hyvänä. Lisäksi palveluverkkoselitystä varten haastateltiin 12 kulttuuri- ja liikuntapalvelujen tuottajaa.

Kehitettävääkin vastaajien mielestä löytyi. Esimerkiksi lapsille ja lapsiperheille suunnattuja kulttuuri- ja liikuntapalveluja voisi olla enemmänkin.

Ikäihmiset valittivat liikuntamahdollisuuksien puutteesta, vaikka palveluita on varsin paljon. Tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki arveleekin, että palveluista pitäisi ehkä tiedottaa nykyistä tehokkaammin.

-Ehkä pitää myös tarkistaa, millaisia palveluja tarjoamme. Hyväkuntoisille ikäihmisille niitä on paljon tarjolla, mutta niitä pitäisi olla myös huonompikuntoisille. Myös palvelujen paikallisessa saatavuudessa voi olla eroja.

Pääkirjasto saa kaupunkilaisilta huippulukemat. Melkein kaikki ovat siihen vähintäänkin tyytyväisiä. Myös lähikirjastot saavat kansalaisilta kiitosta.

-Näyttää siltä, että erityisesti liitoskuntien alueella on pelkoja palvelutason ja aukioloaikojen säilymisestä, Antti Pelto-Huikko arvioi.

Tilaajapäällikkö Timo Koivu pohtii, että asukaskyselyssä on vielä jälkikaikuja Tuuloksessa käydystä kiivaasta kirjastokeskustelusta. Tuuloslaisethan torjuivat kylään kaavaillun itsepalvelukirjaston.

Tavoitteena onkin nyt palvelutason ja aukioloaikojen säilyttäminen vähintään nykyisellään.

Työryhmä Ahvenistoa pohtimaan

Kaupunkilaiset arvostavat Ahveniston aluetta, mutta toivovat, että sitä hyödynnettäisiin nykyistä enemmän erilaisissa kulttuuri- ja urheilutapahtumissa.

Päivi Joenmäen mukaan lähiaikoina onkin tarkoitus nimetä Ahveniston tulevaa käyttöä pohtimaan työryhmä, jossa olisi mukana myös järjestöjen edustat.

Järjestöille jaettavien avustusten kriteerit ja hakuprosessi ovat herättäneet melkoisen suurta hämmennystä. Koko järjestelmä uudistettiin äskettäin.

-Avustusjärjestelmä vaatii vielä hiomista ja ennen kaikkea lisää tiedottamista, Timo Koivu arvioi.

Yhtenä tavoitteena Sosiaalikehitys on kirjannut selvitykseensä myös nykyistä edullisemmat liikuntahallivuorot niin yksityisille kuntalaisille kuin järjestöillekin.

Ikuisuuskysymyksistä myös hiihtolatujen ja luistelukenttien kunnossapito viikonvaihteissa on kehitettävien asioiden listalla, (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020