Uutiset

Kirjava todellisuus huumetilastojen takana

Kuinka moneen kuolemaan liittyy huumausaineet, lääkkeet tai niiden sekakäyttö alkoholin kanssa?

Huumekuolemien määrittelylle on olemassa standardi, mutta silti kuolemansyyntutkinta on monisyistä, eikä ole helppoa määrittää, mikä johtuu mistäkin. Se on kuitenkin varmaa, että huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön osuus kuolemantapauksissa kasvaa vuosi vuodelta, tasaisen varmasti.

Tuoreen Huumetilanne Suomessa 2011 -raportin mukaan vuosina 2003-2009 huumekuolemien määrä on kasvanut 147 kappaleesta 254:ään. Hämeenlinnan tai Kanta-Hämeen osalta tilastoa ei ole saatavilla.

Kylillä huumeperäiset kuolemat kuitenkin ”tiedetään”. Ainakin jutut liikkuvat, ja valitettavan usein niissä saattaa olla myös vinhaa perää. Lehtien palstoilta näitä suru-uutisia ei kuitenkaan lueta. Kuten ei myöskään itsemurhista.

Ketään ei haluta yllyttää esimerkeillä, rohkaista tai leimata, mutta tiedämmekö, mitä Hämeenlinnan kemikaalien kirkastamassa tai sumentamassa yössä todellisuudessa tapahtuu. Tietääkö edes poliisi?

Kemikaaliyön kaksi puolta
”Kannabis, piri ja kola, niihin täällä törmää. Nää nettijutut, muuntohuumeet, lakat ja gammat on enemmän nuorisodiscojen juttu, ei niitä näy mun paikoissa.

Subutexiä oli liikenteessä viime syksynä. Se ei sovi, jos on alla jotain muuta lääkitystä. Se viime syksynä kuollut mimmi oli ihan tavallinen viihdekäyttäjä, ei ihan ekaa kertaa pappia kyydissä, mutta ei paljon muutakaan. Sitten joku urpo raotti pussin suuta ja jätti kertomatta, mitä antoi. Kaveri vei mimmin kotiin ja jätti sinne. Aamulla ei enää herännyt. Surullinen juttu.

Subutex ei ole mikään bilehuume. Subu on niille, jotka viihtyy hitaissa kotona. Hämeenlinna perustuu muihin juttuihin.

Tuoreen Huumetilanne Suomessa 2011 -raportin mukaan vuosina 2003-2009 huumekuolemien määrä on kasvanut 147 kappaleesta 254:ään. Hämeenlinnan tai Kanta-Hämeen osalta tilastoa ei ole saatavilla. Juhani Salo / HäSa

Mä näen ihmisestä, mitä se on vetänyt. Käyttäjät erottuvat helposti, jos osaa kattoa. Tosin siihen ei mitään haukansilmiä tarvita, että havaitsee, kun joku on vetänyt lakka-överit ja kramppailee lattialla. Normaalisti huumeiden käyttö ei kuitenkaan näy vanhemman väen ravintoloissa, mitä nyt joskus lattialta tai vessasta saattaa joskus löytyä Diapam-levy.

Poliisi on yksinkertaisesti väärässä, jos se sanoo, ettei aineiden käyttö ole yleistynyt rankasti. Viisi vuotta takaperin se oli vielä pienissä piireissä, nyt viihdekäyttöä on lähes joka pöydässä. Silti mun mielestä poliisi vetelee vääriä arpoja, eikä pysy yhtään perässä siitä, mitä kaupungilla tapahtuu. Todelliset ongelmakäyttäjät eivät kuitenkaan löydy ravintoloista, vaikka niitä kytätäänkin.

Rafloissa pyörii lähinnä tavalliset ihmiset, jotka yrittävät pysytellä arjen syrjässä kiinni. Eivät ne ole huonoja ihmisiä viikolla, vaikka viikonloppuna lähtevät viihteelle kuka mitenkin.

Miten turhia vahinkoja voi ehkäistä? En mä tiedä, kyllä se kai lähtee vanhempien kotikasvatuksesta. Ja sitten aineet heivanneiden ammattilaisten pitäisi mennä kertomaan, mitä se touhu oikeasti on. HC-äijät vaan lauteille tarinoimaan. Ei mitään tuputusta, vaan eläviä esimerkkejä.”

”Aina on yössä ollut huumeiden käyttäjiä ja kokeilijoita, mutta enää se ei ole pelkkää pilven pössyttelyä ja näitä perinteisiä juttuja. Kaikenlainen sekakäyttö tuntuu lisääntyneen.

Nämä lakka-hommat on niin halpoja ja niistä on tosi helppo vetää överit. Lakkojen ja gammojen kanssa sekoilu liittyy kuitenkin nuorten teknokulttuuriin. Enemmän sitä tehdään omissa bileissä, koska touhu on ulospäin sen näköistä mitä se on. Sanotaan näin, että saa sitten kramppailla rauhassa.

On niitä kuljetettu lanssilla pillit päällä munkin vierestä. Yhelläkin kundilla oli kuset ja varmaan kakit housussa. Kysyin sen kavereilta, että mitä on vetänyt. Siinä oli lakkaa ja kaikkea muuta, viinaa ja lääkkeitä.

Aakkosia ja näitä muuntohuumeita ei niin kovin silmiinpistävästi ole näkynyt. Luulen, että ne on näiden kaikkein nuorimpien juttu, 15-20-vuotiaiden hommaa.

Perinteisestä peruskuviosta poliisikin on varmaan ihan hyvin kartalla, mutta nuorilla on ihan omat systeemit. Vanhemmilla on laput silmillä, eikä paljon tiedetä, teinien elämässä tapahtuu.

Onhan aineiden käyttö lisääntynyt, eurooppalaiseen suuntaan on menty. Disco- ja teknokulttuurissa ihan tavalliset nuoret kokeilevat. Poliisi on siinä aika tavalla neuvoton.

Valistuksen tarvitsisi tulla perheeltä ja koulusta. Miten sais tajuamaan, että nämä lakat sun muut on helvetin pahoja syövyttäviä myrkkyjä?

Esimerkkejä tarvitaan. Sitä aina kuulee juttuja, että joku on taas nitkahtanut, mutta syyt jää aina arvailujen varaan. Ei näistä pitäisi vaieta, eikä niiden pitäisi olla salaisuuksia.
Tiesin nämä viime syksynä kuolleet ulkonäöltä. Likka oli kuin kuka tahansa, ihan tavallinen. Muistan sen illan, kun hän lähti baarista. Juttujen mukaan kyse oli subusta. Baarissa oli samana iltana monia samanlaisia tyttöjä ja poikia.

Kun ei tunneta tai osata käyttää aineita, käy hassusti.”

Tunnen paljon noita vanhan ajan narkkeja. Niitä kuolee, mutta uusia tulee tilalle.

Vaistoan ja näen ihmisestä heti, jos se on aineissa. Jotenkin siihen kehittyy vuosien aikana. Onhan ihmisen käytös ihan erilaista kännissä tai jos on vetänyt vauhtia. Kokaiini on tosi yleistä nykyään täällä. Ne käyttää sitä, joilla siihen on varaa. Tiedänhän mä näitä kavereita, jotka on nuuskineet kaiken elämästään, vaimot, autot, talot. Kaiken.

Yksikin tosi skarppi ja itsestään huolta pitävä kaveri kertoi juuri käytöstään. Kuvasi oloa, jonka kokaiinista se saa.

Taivaallista, niin se sanoi. Sillä oli nenä vaan mennyt niin pahaan kuntoon, että käyttö oli vaikeaa.

Nuoria katsellessa huolestuttaa. On turha saarnata niille mitään, jos esikuvat käyttää itse. Aikaisemmin pitäisi olla hereillä, vanhemmat eivät tiedä näistä asioista. Kaikki nämä itsemurhajutut, mitä Hämeenlinnassakin on ollut. Paljon tekemistä niissäkin on huumeilla. Mutta eihän näitä uutisoida missään. Toisaalta sen ymmärtää, toisaalta taas ei.

Minun mielestäni poliisi tekee kyllä sen, mihin sillä on mahdollisuudet. Ennaltaehkäisyn pitää olla se juttu.

Täydellistä sanan eteenpäin viemistä olisi, että valistuksen vie junioreille joku vanhan liiton kaveri, ei poliisi. Pitää kertoa, mitä se oikeasti on.

Haastatellut ovat Hämeenlinnan yöelämää yhteensä useita vuosikymmeniä eri rooleissa seuranneita alan ammattilaisia.

Kommentti: Jokainen sukupolvi tekee omat virheensä
Tästä jutusta saattaa saada kuvan, että huumeongelmamme lepää nuorison niskoilla. Siinä ei taida olla hirveästi mitään uutta.

Ihminen on historian alkuhämäristä halunnut sekoittaa päätänsä erilaisilla aineilla, siitä ei pääse yli, eikä ympäri. Aikojen muuttuessa vain aineet ovat vaihtuneet. Pysyvää taitaa olla ainoastaan alkoholi ja se, että nuoret miehet ovat alttiimpia erilaisten rajojen kokeilulle ja riskien ottamiselle.

Jos verrataan alkoholin ja eri huumeiden aiheuttamia haittoja suomalaiselle yhteiskunnalle, huumeongelma on mitätön. Silti lienee selvää, ettei yhteiskunta kaipaisi ihmisten verenkiertoon yhtään laillista tai laitonta kemikaalia lisää.

Joku yksilö saattaa kaivatakin, mutta ei yhteiskunta.

Silti me medikalisoidumme ja kemikalisoidumme yhä enemmän ja enemmän. Vain tiedonpuute ja kaksinaismoralismi ovat näitä masentavampia ilmiöitä.

Aikamme paradoksi on keski-ikäinen, surutta lääkkeitä ja viinaa sekoittava alkoholisti-addikti kauhistelemassa kelvottoman nuorison tapoja.

Viihdekäyttö ja nettihuumeet pysyvät poliisilta piilossa
Kanta-Hämeen poliisin huumeyksikön rikoskomisario Teemu Saukoniemi ei näe merkittäviä muutoksia maakunnan tai Hämeenlinnan huume-elämässä. Ainakaan muutokset eivät tule tilastoiduksi.

– Käyttäjätasolla ei ole dramaattisia muutoksia. Rikollisten yhteydenpito on helpompaa ja järjestäytynyt rikollisuus on yleisellä tasolla kasvussa ja väkivalta muun muassa velanperinnässä nähtävissä, Saukoniemi luonnehtii.

– Toki huumausaineet näkyvät poliisin arjessa joka tasolla. Erilainen sekakäyttö on lisääntynyt, esimerkiksi hormonien ja muiden päihteiden sekoittaminen on lisääntynyt 200-luvulla.

Viime vuosien trendi on ollut netistä tilattavat muuntohuumeet. ”Aakkoset” eli MDPV, MCPP ja vastaavat eivät ainakaan toistaiseksi ole merkittävästi näkyneet Kanta-Hämeessä.

Poliisin resurssit muuntohuumeiden jäljittämiseksi ovat varsin rajalliset. Juhani Salo / HäSa

– Ne näkyvät silloin tällöin pieninä takavarikkoina ja käsittämättömänä käyttäytymisenä eri tehtävillä. Uudet aineet aiheuttavat yllätyksiä kokeneillekin käyttäjille.

– Mutta se, mitä meille näkyy, on varmasti jäävuoren huippu. Joku MDPV katosi sitä myötä, kun se määriteltiin huumausaineeksi ja rangaistavaksi. Pienellä muunnoksella saadaan kuitenkin vastaavia aineita, jotka eivät virallisesti ole huumeita, Saukoniemi muistuttaa.

Poliisin resurssit muuntohuumeiden jäljittämiseksi ovat varsin rajalliset.

– Keskusrikospoliisilta, tullilta ja kansalaisilta tulee joskus vinkkejä. Mutta jos joku tilaa pieniä määriä omaan käyttöön, käy töissä ja hoitaa asiansa muuten, niin aika harvoin päätyy tekemisiin meidän kanssamme. Aika helppoja nuo nettijutut ovat käyttäjille. En tahdo luoda kuvaa, ettemmekö pysyisi perässä, mutta valistusta eri tahoilta tarvitaan, Saukoniemi muotoilee.

– Muutenkin niin sanottuja bilehuumeita käyttävät usein tavalliset ihmiset, joiden kohdalla perinteinen porttiteoria ei enää toimi. Eikä se tietysti täydellisesti ole toiminut koskaan.

– Fiksu rikollinen pitää tietysti muutenkin autot katsastettuna, ajokortit kunnossa ja niin edelleen.

Resurssien uusjako
Poliisi tavoittelee Saukoniemen mukaan toiminnallaan vaikuttavuutta. Kaduilta yritetään saada pääasiassa pois niitä henkilöitä, jotka aineita välittävät. Vuodenvaihteeseen asti seurattiin enemmän myös tavallisia käyttäjiä, mutta viiden hengen valvontaryhmä lopetettiin.

– Näin on käynyt. Ankkuri-tiimi katsoo edelleen nuorten perään, mutta katuvalvonta väheni tämän organisaatiomuutoksen myötä.
Tilastojen mukaan huumerikollisuus on vähentynyt viime vuodesta Kanta-Hämeessä.

– Tilastoja pitää lukea varovasti. Jos paljastavaan toimintaan panostetaan, tulee paljon juttuja. Jos valvonta lopetetaan, ongelma häipyy, Saukoniemi toteaa lakonisesti.

– Nyt esimerkiksi nähdään, mitä tapahtuu, kun valvontaryhmä lopetti.

Tilastoja vääristää rikoskomisarion mukaan myös se, että isot takavarikot ja jutut tuovat helposti piikkejä. Lisäksi tehokkaasti verkostoitunut huumerikollisuus noudattaa huonosti kaupunkien tai poliisilaitosten rajoja.

Saukoniemi on huolissaan erityisesti kahdesta asiasta huumetilanteen suhteen.

– Eniten tästä vallitsevasta tilanteesta: Jos kaavaillaan tuhannen poliisin vähennystä hallinnosta, tulee siitä suuri ongelma. Silloin joudutaan tekemään isoja priorisointeja.

Rikoskomisario yltyy suorastaan ”poliittiseen palopuheeseen” resurssipulasta.

– Toinen asia on siten uusien sukupolvien suhtautuminen huumausaineisiin. Poliisina katson, että käyttö kannattaa edelleen pitää kriminalisoituna. Monessa maassa on kädet nostettu jo pystyyn ja asenteet sitä myöden löysentyneet.