Kolumnit Uutiset

Kirjoittaa saa, mutta lakeja noudattaen

Meillä ei ole toimituksessa ennakkosensuuria harjoittavaa konklaavia, joka päättää, mitä mieltä keikalle lähetettävän toimittajan pitää olla kustakin kirjoittamastaan aiheesta.

Varsinkin vaalien alla moni on ollut lukevinaan yksittäisistä jutuista sen, miten lehti on valinnut linjansa. Ilahduttavaa silti on, että yksi on näkevinään lehden suosivan yhtä puoluetta, toinen toista.

Suomessa luotetaan toimittajien ammattitaitoon ja kykyyn käsitellä asiallisesti erilaisia aiheita. Kirjoittaja voi saada kitkerää palautetta, mutta henkensä puolesta hänen ei tarvitse yleensä pelätä.

Turhaan ei kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö ole jo monena vuonna peräkkäin listannut Suomea lehdistönvapauden kärkimaaksi. Vapautta mitataan indeksillä, joka kuitenkin osoittaa, että maailmalaajuisesti lehdistönvapaus on ottanut takapakkia.

Tänään vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää, jolloin muistetaan työnsä vuoksi painostuksen, uhkausten, väkivallan tai jopa murhan kohteeksi joutuneita journalisteja.

Tänä vuonna erityisesti pilapiirtäjän ammatin vaarallisuus on puhuttanut Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn hyökkäyksen ja myöhemmin Kööpenhaminan iskun seurauksena.

Miettikääpä, millaista olisi olla pilapiirtäjä Lars Vilks, joka on Muhammed-piirrostensa vuoksi elänyt piilossa ja jatkuvassa poliisivartiossa jo viiden vuoden ajan.

Suomen perustuslaki määrittelee sananvapauden oikeudeksi ilmaista, julkaista ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuu. Median käytöstapoja valvoo Julkisen sanan neuvosto. Herjaavista, rienaavista tai muutoin lakia loukkaavasta sisällöstä voi joutua myös käräjäoikeuteen.

Ei olekaan suuri yllätys, että vaaliviikonloppuna jaetusta Magneettimedia-lehdestä on ehditty tehdä jo ainakin yksi rikosilmoitus. Pohjoinen Perinne ry:n lehden pääkirjoitus julistaa, että oikeustaistelut ovat hinta, jonka lehti on valmis maksamaan kertoakseen kansalle asioita, joista suuret sanomalehdet vaikenevat.

Lehden sisältö on, mitä on. Ainakin julkaisu avaa silmät sille, että keskuudessamme elää ihmisiä, jotka oikeasti jakavat lehden edustaman, nätisti sanottuna varsin erikoisen arvomaailman.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic