Uutiset

Kirjoittamisen nälän ja palon aikaansaaja

”Viisas ja energinen. Kannustava ja huomioiva. Huokuu rakkautta kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen. Haluaisin seinälleni Taija-julisteen.”

Muun muassa tällaisia kommentteja on kirvoittanut hämeenlinnalainen kirjailija, kirjoittajaohjaaja Taija Tuominen, jolle Hämeen taidetoimikunta myönsi torstaina taidepalkinnon.

Toisen 3 000 euron suuruisen taidepalkinnon sai lahtelainen folkmetalliyhtye Korpiklaani, joka on vienyt maailmalle suomalaista lauluperinnettä ja soittimia. Parhaillaan Yhdysvalloissa konsertoivan yhtyeen puolesta palkinnon vastaanotti sanoittaja Juha Jyrkäs – joka sattumoisin aloitti kirjallisen uransa Taija Tuomisen oppilaana.

Taidetoimikunnan jäsen Merja Uotila huomautti opettajien ja ohjaajien jäävän usein palkitsematta, koska heitä pidetään itsestäänselvyyksinä.

-Tämä asia korjataan nyt, Uotila totesi.

-Taija Tuominen ansaitsee kiitoksen siitä, että on aiheuttanut kirjoittamisen nälän ja palon.

Vuoden kulttuuriteko -kunniamaininnan sai Verkatehtaalla toimiva Suisto-klubi, joka on ”muutamassa vuodessa kasvanut alueen kulttuurielämän keskeiseksi vaikuttajaksi ja käyntikohteeksi”.

Kirjastoauton valot olivat vapaus

Taija Tuominen iloitsi kiitospuheessaan siitä, että palkinnon myöntäjänä on juuri Hämeen taidetoimikunta, joka on kuulunut hänen elämäänsä 1990-luvun alkupuolelta saakka.

Muun kirjallisuusvaikuttamisen ja ympäri maata opettamassa kulkemisen lisäksi Tuominen on työskennellyt Hämeen taidetoimikunnassa kirjallisuuden läänintaiteilijana ja vs. pääsihteerinä.

-Olen etuoikeutettu, koska saan tehdä työtä, josta nautin. Olen ajanut satojatuhansia kilometrejä, koska olen uskonut tähän työhön, hän sanoi.

Hänen mukaansa kirjallisuus on vapauttanut hänet itsensäkin.

-Lapsuudessa Hauholla vapautta merkitsivät kirjastoauton valot kuusimetsää vasten. Kaunokirjallisuus voi opettaa enemmän kuin vaikkapa historiankirja, ja maailmasta puuttuisi paljon, jos kirjailijat olisivat noudattaneet sopivaisuuden sääntöjä.

Tuominen kertoi olevansa edelleen innostunut työstään.

-Ilman innostusta syntyy vain tekosyitä.

Tukileikkaukset huolettavat

Hämeen taidetoimikunnan varapuheenjohtaja Marja-Liisa Jokitalo nosti tilaisuudessa esiin huolen kulttuurialan tukien leikkauksista.

-Kunnallisvaalien alla olisi hyvä pitää esillä sitä, kuinka tärkeitä kuntien kulttuuriavustukset ovat.

Taidepalkinnot ja Pro Arte Tawastica -kunniamaininnat myönnetään valtakunnallisesta tai kansainvälisestä, taiteen hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Palkintoja on jaettu vuodesta 1969. (HäSa)