Kolumnit Uutiset

Kirkko häviää, vaikka se kuinka yrittää

Parhaillaan käynnissä olevassa SuomiAreenassa Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen pudotti pienoisen uutispommin.

Kielikuva on oikeastaan hieman ontuva, kun pommittelu ei sovi arkkipiispan toimenkuvaan. Niin hän kuitenkin teki.

Arkkipiispa pyysi kirkon puolesta anteeksi seksuaalivähemmistöjen vuosikymmenien aikana kohtaamaa luokittelua, lokeroimista ja syrjintää.

Ulostulo on rohkea, kun ottaa huomioon Mäkisen johtaman organisaation.

Pelkään silti, että kirkko häviää kamppailun, vaikka se kuinka yrittää uudistua.

Mäkinen piti puheensa Porissa kello 11:n aikaan, ja STT:n välittämänä uutinen levisi noin tuntia myöhemmin ympäri Suomen tiedotusvälineitä.

Puolenpäivän jälkeen alkoi kirkosta eronneiden määrä kasvaa. Tavanomaisen muutaman kymmenen päiväeroajan sijaan kirkon eroamistilastot paisuivat iltaan mennessä moninkertaisiksi, mutta eivät valtaviksi.

Kirkon ylläpitämää liitykirkkoon.fi-palvelua ei puolestaan maanantaina käytetty tavanomaista enempää.

Kuka ihmeessä haluaa erota kirkosta, kun Mäkinen osoittaa poikkeuksellista selkärankaa?

No ne konservatiivit, tietysti. Eikä tämän pitäisi olla mikään yllätys.

Vuonna 2010 Ylen lähettämä Homoilta aiheutti aikanaan poikkeuksellisen suuren piikin eroamistilastoissa, kun moni kauhistui puoluejohtajan Päivi Räsäsen (kd.) ohessa muita panelisteja. Tuli hieman ahdasmielinen olo, enkä yhtään ihmettele.

Arvaan, että vuosien mittaan evankelisluterilaisen kirkon ovat jättäneet ihmiset, joille kirkon organisaatiolla ei ole kovin suurta merkitystä. Kun liberaali väki häviää kirkon jäsenistöstä, jäljelle jäävät passiiviset ja konservatiivit.

Nyt vain kävi niin, että konservatiivit puolestaan äänestivät jaloillaan. Nyt puhutaan kuitenkin siitä puolesta seurakuntalaisista, jotka muodostavat sen kirkollisesti aktiivisen osuuden.

Monelle sukupuolten välinen tasa-arvo on noussut kynnyskysymykseksi kirkon jäsenyydelle. Se on minusta sääli. Kuulun kirkkoon ja vielä mielelläni. Kirkko on ihan hyvä juttu. Kannatan myös sukupuolten välistä tasa-arvoa, myös avioliittokysymyksessä. Jos minulta kysytään, kirkon kuuluisi myös siunata kaikki avioliitot, mutta en asiaa päätä.

Kirkon pohjimmainen tehtävä on kuitenkin muu kuin se moraalinen eipäs–juupas-väittely, johon se usein altistetaan.

Nyt Mäkinen palautti keskustelun takaisin sille uomalle, jolla sen pitäisi olla. Sillä, että kaikkia ihmisiä kunnioitetaan ja ymmärretään. Eikä ketään tuomittaisi. Ja pyydetään reilusti anteeksi, kun on käynyt moka.

Tasa-arvoista avioliittolakia kannattavien on kuitenkin vaikea hyväksyä, että on myös niitä, jotka eivät asiaa kannata.

Ehkä yksi ratkaisu olisi toimia kuten vaikkapa Ranskassa. Avioliitto solmitaan juridisesti kaupungintalolla, ja sitten vasta mennään kirkkoon siunattavaksi.

Saisi liperiväki rauhassa miettiä, miten toimia. Maailmanlaajuisesti katsottuna pohjoismaalaiset kirkot ovat jo nyt maailman liberaaleimpia.

Muuten käy pian niin, että kirkoissa käyvät enää pelkät papit ja kanttorit.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic