fbpx
Kolumnit Uutiset

Kirkko keskellä kylää

Museovirastonkin mieli voi muuttua.

Järkähtämättömänä tunnettu laitos on kymmenessä vuodessa lieventänyt mielipidettään Pälkäneen Vanhankirkon eli Pyhän Mikaelin kirkkoraunion kattamisesta.

Museovirasto asettui marraskuun alussa yllättäen puoltamaan kirkon lasikatetta. Tähän saakka lasikate on saanut vastaansa ehdottoman jyrkän ein.

Lasikatteen puolesta ovat ahkerasti puhuneet Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistys, Pälkäneen seurakunta ja kunta.

Vanhankirkon muureja ja perustuksia on korjattu vuosikymmeniä ja korjataan edelleen. Sakasti ja asehuone ovat saaneet suojakseen lautakatteet. Kirkon muurien rapistuminen etenee silti väistämättä.

Kävin kesällä tapaamassa kirkolla puurtavia konservaattoreita. Jokainen muurien sisäpuolella piipahtanut on varmasti samaa mieltä kanssani: urakka on loputon.

Kirkon seinämuurien kivenkoloihin kertyvä vesi ja pakkanen rapauttavat muureja.

Luonnonilmiöiden rinnalla kirkkoa koettelee ilkivalta. Tihutöitä tehdään sisällä ja ulkona, tänä syksynä kirkolta on jälleen kerran pihistetty ulkovalaisimet.

Vanhankirkon suojeluyhdistys halusi kattaa kirkon jo 2000-luvun alussa.

Yhdistyksellä oli varma idea lasikatteesta, ja asiasta järjestettiin kymmenen vuotta sitten suunnittelukilpailukin. Museovirasto ei lasikatetta tuolloin hyväksynyt, mutta nyt kanta on muuttunut.

Museovirasto tuntee ymmärrettävästi entistä syvempää huolta kirkkoraunion rapistumisesta omien voima- ja rahavarojensa huvetessa. Onhan Museovirastolla ollut rauniokirkon kunnostustöissä tähän asti tärkeimmän rahoittajan rooli.

Kate muurien yllä vähentäisi Pälkäneen rauniokirkon jatkuvaa konservointia, mutta ei toki lopettaisi kunnostustarvetta kokonaan.

Kukas lasikatteen sitten maksaisi? Museoviraston rahakirstussa on pohja näkyvissä, eikä Vanhankirkon suojeluyhdistyksen väkikään sentään pelkillä talkootöillä kirkkoa kata.

Pyhän Mikaelin kirkon miljoonahanke kaipaa toteutuakseen useita rahoittajia. Toiveita ja tahtoa löytyy jo, nyt tarvitaan rahaa.

Lasikate keskiaikaisen kirkkoraunion suojana olisi poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen kokeilu. Katteen tärkein tehtävä olisi suojata rauniota, mutta samalla se lisäisi Vanhankirkon vetovoimaa kulttuuri- ja matkailukohteena.

Lasikatteensa alla kirkkoraunio voisi olla hämäläinen versio Turun Aboa Vetus –museosta: hieno arkeologis-historiallinen kulttuurikohde.

Menot