Uutiset

Kirkolta puuttuu kanta väestöräjähdykseen

Kirkkoherra Tapani Vanhanen kirjoittaa sunnuntain Hämeen Sanomissa, että avustushanoja avattaisiin, eli apua annettaisiin Pakistanin tulvakatastrofista kärsiville noin 20 miljoonalle pakistanilaiselle.

On aivan oikein, että kärsiviä lähimmäisiä ja vähän kauimmaisiakin autetaan hädässä.

20 miljoonaa ihmistä tuntuu tavattoman suurelta ihmispaljoudelta, mitä se Suomalaisten näkökulmasta onkin.

Luku on kuitenkin sama kuin kolmessa kuukaudessa tapahtuva väestön nettolisäys maailman väkilukuun, kun kuolleet on vähennetty syntyneistä.

Paremmin ymmärrettävän kuvan saa, kun vertaa Suomen väkilukua, viittä miljoonaa ihmistä maailman väestöräjähdykseen, mikä on joka kuukausi noin 6,5 miljoonaa henkeä. Näin tuhat miljoonaa eli yksi miljardi lisäihmistä saavutetaan YK:n mukaan 12 vuodessa.

Kirkon toivoisi ottavan vihdoin kantaa tähän ongelmaan, joka jo lähivuosina vyöryttää esiin valtavan nälkäkatastrofin erityisesti alikehittyneissä maissa. Omituista on, että asiasta ei puhuta, ikään kuin se katoaisi, kun ei siitä puhuta. Vakuutan, ettei katoa, vaan kasvaa ja pahenee vauhdilla.

Pakistanin tapahtumat ovat suhteellisen pieni ongelma, kuten muutkin viime vuosina sattuneet katastrofit. Se on väestöräjähdyksen valtavassa mittakaavassa suorastaan minikokoinen.

Veikko Päiviö

Hämeenlinna

Päivän lehti

19.1.2020