Uutiset

Kirottu tottelevaisuus

Ei maailma ole sen viisaampi kuin 60 vuotta sitten. Ei, vaikka vuodesta 1945 lähtien on kysytty kuinka Saksa saattoi rakentaa Euroopan sydämeen Auschwitz-Birkenaun kuolemanleirin.

Natsi-Saksa teki murhista teollisuutta. Auschwitziin, joka oli vain yksi lenkki keskitysleirien verkossa, päättyi 1,5 miljoonan ihmisen elämä.

Keskitysleiriin kuljetetut eivät kohdanneet alkuunkaan luonnollista kuolemaa: leiriin kyyditetyt kaasutettiin hengiltä Zyklon-B kaasulla, alun perin tuholaismyrkyllä. Sitä se oli myös uudessa käytössä: juutalaiset, vammaiset ja erilaiset vähemmistöt olivat diktaattori Adolf Hitlerin ja hänen esikuntansa maailmassa tuholaisia, saastaa, arjalaisen kehityksen jarruja.

Surmatut eivät saaneet kaasukammion jälkeenkään tavanomaista kohtelua. Vangeista kootut työntekijät repivät kuolleiden suusta kultahampaat, jopa hiukset otettiin talteen. Kun jäljellä oli ruumis, koneisto työntekijöineen poltti sen hyödyttömänä tuhkaksi.

Maailma ei unohda, maailma ei saa unohtaa! Näin kaikui eilen Auschwitzin muistopäivän julistus.

Ei saa unohtaa mitä?

Että Auschwitzin komendantti Rudolf Höss vietti alaistensa tavoin normaalia perhe-elämää? Pitääkö muistaa vuonna 1947 puolalaisten hirttämän Hössin viimeisen, vaimolleen lähettämän kirjeen sisältö:

– Olen luonteeltani lempeä, hyväluonteinen ja avulias.

Ei siinä toki kaikki. Hössin mukaan jotain meni sentään pieleen. No, kukapa ei virheitä tekisi.

Onko muistettava Hössin kärsineen työuupumuksesta? Höss tuskaili välillä tuhoamiskoneensa pienuutta, kun junat toivat ”materiaalia”, joista 90 prosenttia oli juutalaisia, vaikka kaasukammiot ja krematoriot toimivat täydellä teholla.

Hän ei lannistunut. Teloitettuja poltettiin luovasti maakuopissa.

Miten natsihallinto oli mahdollista pysyttää?

Lyhyt vastaus on tämä: ihminen teki sen mahdolliseksi.

Keskeinen selitys natsien hirmutöille on tottelevaisuus, kirottu tottelevaisuus. Hitler oivalsi jokaisen ihmisen kaipaavan johtajaa, sankaria, yli-ihmistä, jota totella.

Tähän huutoon Johtaja vastasi henkeäsalpaavan täydellisesti. Hitlerin Saksasta kehittyi yhteiskunta, jossa kansallissosialismi otti haltuunsa kaiken: politiikan ja armeijan lisäksi kulttuurin, urheilun, ammattiliitot, nuorisotyön…. vastustajien ja vihollisiksi leimattujen tuhoamisen.

Koko selityksenä kirottu tottelevaisuus kaunistelee totuutta. Kun saksalainen hyppäsi Johtajan junaan hänet palkittiin. Kuka mitenkin. Natsien kannattaminen oli myös oman edun tavoittelua, saalistusta, joka ei ole tuntematon ilmiö nykypäivän Suomessakaan.

Höss saattoi nauttia Auschwitzissä mukavissa oloissa normaalia perhe-elämää.

Muistelmissaan hän tilittää, kuinka hän pääsi myös tarkkailemaan kaasukammioon lapsineen matkaavien äitien käyttäytymistä.

Päivän lehti

6.8.2020