Uutiset

Kirvat lisääntyvät kiivaasti

Pieniä vihreät, kellertävät tai mustat kirvat ovat tavallisia puutarhakasvien tuholaisia, jotka lisääntyvät kuumalla säällä kiivaasti. Kirvoja voi esiintyä hyvinkin runsaasti, mutta tänä kesänä ne vaikuttavat paikallisilta ilmiöiltä.

– Ainakaan kasvihuoneissa kirvatilanne ei ole nyt erikoinen. Omassa puutarhassani oli viime vuonna puna- ja mustaherukassa aika paljon kirvoja, mutta tänä vuonna ei ole, kertoo biologi Jan Hulshof forssalaisesta Biotus Oy:stä.

Mäntysuopaa sumutteena
Kirvat haittaavat kasveja imemällä varsinkin nuoria lehtiä ja kasvien versojen kärkiä. Lehdet käpristyvät, kukinta kärsii. Kasvi peittyy tahmeaan mesikasteeseen, joka houkuttelee muurahaisia.

Mitä voisi tehdä, kun kirvat hyökkäävät syötävien kasvien kimppuun? Miten niitä voi torjua kotikonstein, jos ei halua käyttää kemiallisia torjunta-aineita?

– Yksi jonkin verran käytetty keino on puolen tai prosentin mäntysuopaliuos. Kirvat muodostavat pesäkkeitä, joita ruiskutetaan tai levitetään liuoksella pensselillä. Paras välinen on sumutuspullo, jota käytetään esimerkiksi silityksessä.

Prosentin mäntysuopaliuos syntyy, kun kymmeneen litraan sekoitetaan desilitra nestemäistä mäntysuopaa. Netistä löytyy ohjeita, joiden mukaan määrään voi sekoittaa kaksikin desiä mäntysuopaa.

Marttaliiton ohjeessa kolme desiä mäntysuopaa, puoli litraa spriitä eli Sinolia ja ruokalusikallinen suolaa sekoitetaan 10 litraan vettä.

Käsittelyt useaan kertaan
Hulshof varoittaa liiasta innokkuudesta karkottaa kirvoja mäntysuopaliuosella salaateilta tai muilta syötäviltä kasveilta.

– Jos on salaatista tai yrtistä kysymys, liuos voi vaikuttaa jonkin verran kasvin makuun. Mäntysuovan maku voi mennä pehmeälehtisen salaatinlehden sisään. Vähän kovempi lehti voi olla parempi. Voi maistaa minkä makuinen lehti on sitten, kun sen on käsitellyt.

Kirvojen karkotus saattaa onnistua myös suihkuttamalla kylmällä vedellä tai nokkosvedellä: Kilo tuoreita nokkosia liotetaan noin vuorokauden ajan viidessä litrassa vettä.

Käsittelyt kotitekoisilla karkottimilla toistetaan muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat kadonneet.

Leppäpirkko on tehokas
Jokainen voi ottaa myös kiinni leppäpirkkoja, ja siirtää niitä kirvoja tuhoamaan puutarhaansa.

– Mutta todennäköisesti, kun kirvapesäke on olemassa, todennäköisesti leppäpirkko on itsekin jo löytänyt sen. Leppäpirkko on aika tehokas kaveri. Se löytää paikat, joissa on paljon ruokaa ja menee siihen.

Biotus Oy on erikoistunut ötököiden biologiseen torjuntaan, mutta Hulstof ei suosittele torjuntaeliöiden käyttöä ulkona puutarhassa.

– Eliöitä on, mutta ne ovat periaatteessa kaikki lentäviä kavereita, eivätkä ne pysy paikallaan. Kun ne lentävät ulkona, ne voivat enemmän hyödyttää naapuria kuin itseä. (HäSa)

Lisää luonnonmukaisia kirvojentorjuntakikkoja löytyy Marttaliiton sivuilta www.martat.fi.