Uutiset

Kisalippu tuli joululahjaksi

HPK:n liigajoukkueen Juuso Vainion ja Robert Leinon ja Kerhon kasvatin Ville Järveläisen ei tarvitse tänä vuonna miettiä, mitä joulun pyhinään tekevät. Ne nimittäin kuluvat yli 1 300 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Ufassa, jossa Suomi valmistautuu tapaninpäivänä käynnistyviin nuorten jääkiekon maailmanmestaruuskisoihin.

– Onhan tämä hienoa. Toisaalta tunne on tyhmä, kun kavereita putoaa joukkueesta ja itse on onnellinen omasta pääsemisestä, muistuttaa Suomen ensimmäisen maalin lauantain USA-ottelussa tehnyt Leino.

Leino ei ole ollut aikaisemmin joulua pois kotoa jääkiekon takia.

– Suomen jouluruokaa olisi kiva saada. Venäläinen ruoka on tuskin yhtä hyvää kuin äidin pöperöt, keskushyökkääjä naurahtaa.

Leino pelasi MM-leirityksen päätteeksi vahvan ottelun. Avausmaalin tekemisen lisäksi hän uurasti Suomen ykkösalivoimassa isoja minuutteja.

– Kisoihin mennään menestymään. En tiedä vielä yhtään, missä roolissa olen itse, mutta tätä samaa roolia ainakin tavoittelen, Leino sanoo.

Suomi kaatoi viimeistelyviikollaan sekä Kanadan että USA:n.

– Voitoista saa itseluottamusta. Vastassa oli kuitenkin ehkä maailman kaksi kovinta maata. Pystymme voittamaan kenet vain. Kultamitali on tavoite. Tällaisiin kekkereihin ei kannata lähteä tavoittelemaan mitään muuta, hämeenlinnalainen muistuttaa.

Kisapaikka kauden päätavoite

Juuso Vainio on noussut tämän kauden raketin lailla HPK:n A-nuorista miesten liigajan ja nuorten maajoukkueeseen. Vainio on pelannut kauden aikana 19 ottelussa keskimäärin 16 minuuttia 22 sekuntia.

– En odottanut kauden alussa, että liigassa tulee näin paljon pelejä. Pelit ovat menneet hyvin ja se huomattiin maajoukkueessakin. MM-leirityksen pelit ovat olleet samantyyppisiä kuin liigassakin. kaksi viimeistä ovat olleet ehkä vähän fyysisempiä, mutta vauhti ei ole niin kovaa kuin liigassa, Vainio arvioi pelien eroja.

HPK-puolustajan tunnelmat olivat korkealla, kun nimi oli odotetusti Suomen seitsemän puolustajan joukossa.

– Tämä on ollut yksi kauden päätavoitteista. Eipä voisi tällä hetkellä mikään olla paljon hienompaa kuin lähteä Ufaan pelaamaan tällaisia pelejä. Venäläiset eivät vietä joulua, joten vietetään me suomalaiset sitä siellä, hämeenlinnalainen sanoo.

Suomella on tänä vuonna kasassa kilpailukykyinen joukkue, johon myös Vainio uskoo.

– Odotan kovaa turnausta, joukkueelta menestystä ja itseltäni hyviä pelejä. Se on lähtökohta. Kaikissa medioissahan sitä on hehkutettu, että joukkue onvuosiin yksi kovimmista. Mielestäni meillä on kokonaisvaltainen joukkue – hyviä pakkeja, ratkaisuvoimaisia hyökkääjiä ja hyvät maalivahdit. Suurin vahvuus on sama kuin kaikilla Suomen joukkueilla junioreista A-maajoukkueeseen eli yhteinen tekeminen. Hyökätään viisikkona ja puolustetaan viisikkona. Se on meidän juttumme, puolustaja lupaa.

Järveläistä ei jännittänyt

Kerhon kasvattia ja tätä nykyä Mestistä hyvillä tehoilla Heinolan Peliitoissa tahkoavaa Ville Järveläistä oma kisapaikka ei jännittänyt.

– En minä sitä hirveästi jännittänyt. Tiesin, että se joko tulee tai ei tule, eikä valinta jännittämisellä muutu. Tiesin, ettei paikka ole varma, mutta hyvä että meni näin. On todella kiva lähteä pelaamaan tällaista turnausta, Järveläinen sanoo.

Viime vuoden USA:ssa yliopistosarjassa pelannut Järveläinen on iskenyt tällä kaudella Mestiksessä 28 ottelussa 7+19=26 pistettä. Hyökkääjän mielestä kisapaikka on hyvän alkukauden ja onnistuneen leirityksen yhteistulos.

– Tuskin leireille on päässyt yhtään pelaajaa, jonka alkukausi on mennyt huonosti. Valinta vaatii sen, että onnistuu molemmissa.

Järveläinen on maajoukkueen harvoja Mestis-pelaajia. Omaa liigatulevaisuuttaan esimerkiksi HPK:ssa hän ei vielä halua miettiä.

– Olen päättänyt mennä kausi kerrallaan. Mietin tämän kauden jälkeen, missä pelaan ensi kaudella. Olisihan totta kai hienoa pelata joskus kasvattajaseurassakin, mutta kausi kerrallaan, Järveläinen sanoo. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic