Uutiset

Kisan nyrkkiviisikko …valmiina kotikisoihin

Hämeenlinnan Kisalta astelee viisi nyrkkeilijää kehään lauantaina, kun Punaportin liikuntahallissa otellaan kolmannet Mauri Backmanin muistokilpailut. Kisan kilpaileva pugilistiviisikko on lauantaina Pavel Klinov, Niki Henriksson, Noora Valikainen, Raija Ally ja Laura Välkkynen.

Yhteistä Mauri Backmanin muistokilpailuihin osallistuvalle viisikolle on se, että he testaavat itseään ja hakevat voittoja.

Klinov viihtyy Hämeenlinnassa

Petroskoilainen Pavel Klinov, 19, on Kisan uusin kilpanyrkkeilijä.

– Olen asunut kolmisen kuukautta Hämeenlinnassa, kun tulin opiskelemaan rakennustekniikkaa ammattikorkeaan. Olen viihtynyt hyvin tässä kaupungissa, sanoi Klinov.

Klinovilla on takanaan 16 ottelua, joista hän on voittanut kuusi.

– Aloitin nyrkkeilemisen 15-vuotiaana, joten olen harrastanut lajia nelisen vuotta. Pari vuotta sitten nyrkkeilin kansainvälisen matsin Ruotsissa. Tärkeintä on, että nyrkkeileminen tuntuu mukavalta, Klinov sanoi.

Klinov painaa 72 kiloa, joten hänelle ominaisin sarja on alle 70 kiloa. Oikeakätisen Klinovin vahvuutena on hyvä etummainen käsi eli vasen.

Katinalassa asuva Niki Henriksson, 19, debytoi lauantaina nyrkkeilykehässä.

– Olen harrastanut vuoden verran nyrkkeilyä. Sitä ennen harrastin vuoden ajan potkunyrkkeilyä, mutta sitten aloin käymään täällä, kertoi Henriksson Kisan salilla Poltinahon Taidekasarmilla.

64-kiloinen Henriksson sai kesäkuussa valmiiksi kolmivuotisen autoalan perustutkinnon.

– Ehkä pikkaisen jännittää ensimmäinen nyrkkeilyottelu. Muuten on ihan hyvät fiilikset. Nopeus saattaa olla vahvuuteni. Parasta nyrkkeilyssä on se, kun adrenaliini alkaa kunnolla virrata. Se antaa paljon, kun saa voitettua itsensä, Henriksson sanoi.

Valikainen palasi kehään voitokkaasti

Kisan nyrkkeilyjaoston puheenjohtaja Noora Valikainen, 22, on tehnyt paluun kilpakehään parin vuoden tauon jälkeen. 60-kiloinen Valikainen on otellut 12 kamppailua.

– Voitin viime lauantaina Valkeakosken Waltikka-hotellissa käydyssä Boxing Nightissa lahtelaisen vastustajani luvuin 3–0. Treenasin koko kahden vuoden kilpailutauon ajan. Ohjasin paljon myös naiskuntonyrkkeilijöitä, kertoi Valikainen.

Valikainen tähtää luokanopettajaksi. Hän on hakenut Mikkeliin yhteisöpedagoginkoulutukseen. Vuoden alussa alkavan opiskelun opiskelijavalinta selviää parin viikon sisällä.

– Jatkan täysillä nyrkkeilemistä, vaikka pääsisinkin opiskelemaan. Jaoston on kyllä sitten hankittava uusi puheenjohtaja ja lasten kuntonyrkkeilyyn tarvitaan myös uusi ohjaaja, Valikainen huomauttaa.

– Nyrkkeily on ihan oma juttunsa. Kun pääsee kehään tai vain harjoituksissa hakkaamaan säkkiä, ajatukset kaikkoavat kaikesta muusta. Itsensä likoon laittaminen itseään rääkkäämällä viehättää. Lauantaina teen parhaani ja haen voittoa, Valikainen vakuutti.

Välkkynen kehittyy päivä päivältä

Riihimäen Kehä-Kettujen salilla harjoitteleva kokenut, entinen Suomen mestari Raija Ally edustaa lauantain koitoksessa Kisaa.

Turenkilainen Laura Välkkynen, 16, ottaa B-tytöissä uransa toisen matsin. 57-killoinen Välkkynen on lupaava nyrkkeilijä.

– Laura on tosi innokas ja motivoitunut. Hän on kehittynyt isoin askelin. Minullakin hänen kanssaan sparraaminen on päivä päivältä entistä haastavampaa, Valikainen arvioi.

Kisan valmentajakaksikkona häärää Jari Malmisuo ja Jari Hevonoja.

– Porukka käy mukavasti harjoituksissa. Useissa on potentiaalia ihan kilpailuihin asti. Uutena juttuna alamme jatkossa pitää perjantaina vain tekniikkaan keskittyviä treenejä, sanoi Malmisuo.

Mauri Backmanin muistokilpailut alkavat Punaportilla lauantaina klo 13. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

6.4.2020