Uutiset

Kissamusiikki palvelee japanirockin pieniä piirejä

Hämeenlinnalaista Jenni Nurmista on pakko pitää vähän hulluna. Hän nimittäin avaa syyskuun puolessa välissä levykaupan internetiin.

Jo levykaupan perustaminen yleensä kuulostaa huonolta idealta, koska musiikkibisnes painii ongelmissa piratismin kanssa. Vielä huonommalta idealta kuulostaa kuitenkin nettilevykaupan perustaminen. Kuka nyt haluaisi tilata musiikkia internetistä, kun sitä voi imuroida sieltä ilmaiseksi?

– Levykauppa-alalla ei mene nyt kovin hyvin. Ajattelen kuitenkin, että erikoistumalla voi tällä alalla pärjätä, Nurminen sanoo.

Aito voittaa imuroidun

Nurmisen Mirri Music on erikoistunut japanilaiseen rockiin ja suomalaiseen ulkomaille kelpaavaan musiikkiin. Myynnistä puolet Nurminen arvioi olevan ulkomaanmyyntiä.

– Japanilaisen rockin fanit ovat vuosikausia imeneet musiikkinsa netistä, ja nyt he haluavat levynsä myös aitoina kopioina.

Nurmisen mukaan Japanilainen rock on Suomessa vielä melko pienen piirin harrastus. Levyjen myynti kuitenkin kannattaa, koska musiikkia on saatavilla vain harvoista paikoista.

– Musiikkiliikkeeseen, jossa aiemmin työskentelin, tuli paljon kyselyjä japanilaisista rocklevyistä, ja päätimme tilata sinne koe-erän. Levy pääsi pelkästään sen liikkeen myynnillä Suomen myydyimpien levyjen listalle. Seurailin tilannetta ja tajusin, että siinä on minun markkinarakoni.

Suosio kasvaa

Ainakin punkia, goottia ja glamia yhdistävä synkkä japanilainen rock kasvattaa Nurmisen mukaan koko ajan suosiotaan. Valtaväestön levysoittimiin hän ei kuitenkaan usko erikoisen musiikin päätyvän.

– Nykyistä suurempi ilmiö japanilaisesta rockista on tulossa, mutta se pysyy varmasti silti pienien piirien juttuna. Radiossa se ei varmaankaan ala soida.

Nurminen itse ei tunnusta olevansa japanilaisen rockin valtava fani. Hän harrastaa lajityyppiä vain sen verran, että pysyy trendeissä mukana.

– Toisaalta se on etu, koska pystyn suhtautumaan rockiin objektiivisemmin, enkä valitse valikoimiin vain omia suosikkejani.

Rakas ala

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Nurminen työskenteli levykaupassa Tampereella neljä vuotta. Musiikki on kiehtonut paljon kauemmin.

– Jo aivan pienenä kuuntelin paljon musiikkia ja olin siitä kiinnostunut. Mieleeni jäi musiikista aina yksityiskohtia, kuten joidenkin kappaleiden tekovuosia. Pitkään ajattelin, että kaikki tuo tieto on ihan hyödytöntä. Sitten oivalsin, että voin mennä töihin levykauppaan, jossa tiedosta on hyötyä. Se on paras oivallus, jonka olen ikinä saanut.

Kun tänä kesänä edessä oli muutto Hämeenlinnaan, Nurminen päätti jatkaa rakkaalla alalla työllistämällä itse itsensä.

– Levyvarasto on kotonani. Tarkistan tilaukset, pakkaan levyt ja laitan ne postiin. Tilaukset teen itse, samoin kuin nettisivujen päivitykset.

Yrittäjän elämä ei ainakaan vielä tunnu Nurmisesta stressaavalta tai rankalta. Nettikaupan perustaminen on Nurmisen mukaan ollut melko helppoa, ja apua on ollut saatavilla hyvin.

– Olen tosin koko ikäni hokenut, että yrittäjää minusta ei ainakaan tule. Asenteeni yksityisyrittämistä kohtaan oli todella jyrkkä. Tässä on kuitenkin paljon hyviäkin puolia. Stressiä en ole kokenut, koska olen aika hyvä keskittymään asioihin yksi kerrallaan. (HäSa)

Päivän lehti

3.8.2020