Uutiset

Kittilässä valittiin 11 kuntapäättäjää syytteessä olevien sijaan, varavaltuutetuksi pääsi, jos oli saanut kolmen ääntä vaaleissa

Kittilässä ollaan kunnan päätöksenteon osalta palaamassa tielle, jonka valtiovarainministeriö sille Lex Kittilän perusteella viitoitti. Kului kuitenkin puolitoista vuotta ennen kuin virka- ja työrikossyytteessä olevat 20 Kittilän luottamushenkilöä jätti ministeriön vaatimuksen mukaisesti luottamustehtävänsä.

Suurin muutos tapahtuu ensi kertaa tänään uudessa kokoonpanossa kokoontuvassa valtuustossa. Varsinaisiksi valtuutetuiksi nousee 11 varavaltuutettua.

– Tilanne on samantapainen kuin vaalien jälkeen. Tulee uusia valtuutettuja, joilla ei ole tietoa asioista. Se varmasti hidastaa asioiden käsittelyä, sanoo valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.)

Sitä valtuuston puheenjohtaja ei vielä osaa sanoa, tuliko nyt päätepiste riidoille.

– En uskalla sitä mennä vielä arvioimaan.

Kittilässä päätöksenteko on paitsi kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen liittyvissä asioissa mutta myös monissa henkilövalinnoissa jyrkästi jakaantunut. Enemmistö torjuu johdonmukaisesti kaikki Oikeudenmukainen Kittilä-ryhmän esitykset.

OMK-ryhmän perusti entinen vasemmistovaltuutettu ja Kittilän valtuuston puheenjohtajana pitkään toiminut Inkeri Yritys. Se sai viime vaaleissa 27-jäseniseen valtuustoon kuusi valtuutettua, toiseksi eniten keskustan yhdeksän valtuutetun jälkeen.

Eniten muuttuu keskustan valtuustoryhmä. Seitsemän varavaltuutettua nousee varsinaisiksi valtuutetuiksi. Ryhmä jää auttamatta varsin vajaaksi varavaltuutettujen osalta. Heitä on vain kolme, kun pitäisi olla 10. Kolmanneksi varavaltuutetuksi pääsi vaaleissa kolme ääntä saanut.

Koko valtuuston osalta varavaltuutetuiksi tulee kahdeksan henkilöä, jotka on nostettu puolueiden ehdokaslistoilta seuraavaksi eniten ääniä saaneiden joukosta.

– Monet uusista varavaltuutetuista ovat täysin uudessa tilanteessa. Heille ei ole järjestetty minkäänlaista valtuustokoulutusta, sanoo Nevalainen.

Paitsi valtuustosta, syytteessä olevia luottamushenkilöitä on jäänyt pois kunnanhallituksesta ja lautakuntien työstä. Niissä varajäsenet ovat nousseet varsinaisiksi jäseniksi.

– Seuraavan kerran lautakuntia päästään varajäsenten osalta täydentämään vasta ensi vuoden kesällä, sanoo Nevalainen.

Kittilän paluuta kaidalle tielle seurataan silmä tarkkana valtiovarainministeriössä.

– Kittilällä on nyt uusi mahdollisuus ja näytön paikka, sanoo ylijohtaja Jani Pitkäniemi.

Hän ei halua antaa vielä loppuarviota, oliko Lex Kittilä riittävä työkalu. Toimenpiteitä on moitittu hitaiksi.

– En osta hitausperustetta. Vastuusta haluttiin jättää iso osa kunnalliselle itsehallinnolle. Syksy näyttää, miten prosessi toimii, sanoo Pitkäniemi.

Yksi mutka Kittilän kaidalle tielle palaamisessa on. Luottamushenkilöiden virasta pidättämiseen on haettu täytäntöönpanokieltoa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta.

– Sen me vielä seuraamme, miten valituksessa käy, sanoo valtiovarainministeriön ylijohtaja Jani Pitkäniemi.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic