Uutiset

Kiusaamista vastaan todellinen kampanja

On ihan pakko osallistua kiusaamiskeskusteluun, varsinkin Marketta K:n ylistettyä lauantain lehdessä Ahveniston yläasteen mallikasta kiusaamisen torjuntaa.

Täytyyhän rehtorin ottaa selvät tapaukset pois, senhän ainakin pitäisi kuulua kohtuuden nimissä rehtorin toimenkuvaan! Mutta kun asia ei ole aina läheskään noin yksinkertainen.

Me laitoimme ala-asteen lopulla kiusatun tyttäremme Ahvenistolle, kun rehtori sanoi informaatiotilaisuudessa, että Ahvenistolla ei sitten kiusata ketään. Jos sellaista ilmenee, niin koulupäivä keskeytetään heti ja asiat selvitetään.

Varmaan kaikkiin tapauksiin, joissa lähes veri roiskuu, puututaankin.

Tyttöjen parissa kiusaaminen kuitenkin onkin joukon ulkopuolelle sulkemista ja karseaa henkistä väkivaltaa. Mistähän aineksista ne pikkupimut on oikein tehty, jotka katsovat oikeudekseen rääkätä vuosikausia vähänkin joukosta poikkeavia. Siinä olisi sosiologeille työkenttää.

Ja on ihan turha tulla sanomaan, että he ovat onnettomia tapauksia itsekin. He ovat pelkästään pikkusieluisia kiusaajia. Tuntuu kuitenkin siltä, että heitä paapotaan enemmän kuin kiusattua.

Marketta K voi olla onnellinen siitä, että hänen lapsensa kertoi kiusaamisesta kotona, jotta asiaan voitiin puuttua. Useimmiten homma toimii kuitenkin niin, että kiusaamisen salataan viimeiseen asti nimen omaan vanhemmilta. Sen pelossa tietenkin, että jos asiaan puututaan, niin kiusattu on vielä kaiken muun lisäksi kielikello.

Asiat alkavat oieta vasta aikuisiän terapiassa, kun murrosikäisenä nujerrettu lopulta uskaltaa ensimmäisen kerran tunnustaa jollekin muulle ihmiselle, että häntä kiusattiin. Lienee turha kertoakaan, että omalle tyttärellemme kävi juuri näin.

Nostan hattua ja kumarran syvään sille nuorelle ja hänen vanhemmilleen, jotka siitä asemasta pystyivät keräämään voimansa ja nostamaan prosessin. Mielestäni kaupungilla olisi paljon tärkeämpääkin tehtävää kuin tavata kiusattu hovissa ja samalla antaa viesti kiusaajille, että kaupunki on tiukasti heidän puolellaan.

Voisi vaikkapa ensi alkuun tunnustaa, että kiusaaminen on ihan jokapäiväistä kouluissa. Ja että ihan joka ikäluokasta melkoinen määrä nuoria ajautuu kiusaamisen vuoksi pahaan ahdinkoon. Ja ryhtyä vähättelyn sijasta kouluissa todelliseen kampanjaan kiusaamisen kitkemiseksi. Ja kasvattamaan nuorisoa erilaisuuden sietämiseen. Tähän mennessä tapahtuneesta ei ole kyllä kaupungin pussiin montaa pluspistettä sujahtanut.

Ja anteeksi Ahveniston rehtorille ja muutenkin, että tulen tällä tavoin puskista. Toivottavasti se asian luonne huomioon ottaen ymmärretään.

Erään kiusatun vanhempi

Hämeenlinna

Päivän lehti

19.1.2020