Uutiset

Kivet kumahtelevat mukavaa yhdessäoloa

On illan sininen hetki Tyrvännön Petäyksessä. Kuusi lämpimästi pukeutunutta hahmoa on hetken aikaa kolannut ja harjannut jääkenttää, jolla kesällä pelataan lentopalloa. Lumikerroksen alta paljastuu nänni.

– Ja sitten aloitetaan. Kaikki kaakaolle! huutaa Jyri Reinikka.

Reinikan Fenix Ohjelmapalvelut tarjoaa nyt viidettä talvea ryhmille mahdollisuutta viettää aikaa curlingia pelaten. Sääntöjä ei tarvitse tietää etukäteen, ja kuuden pelatun pään jälkeen kaakaota saa halutessaan rommilla tuhdistettuna.

Markku Uusipaavalniemi joukkueineen sai voittaa kaksi MM-pronssia ilman suurempaa joukkoliikettä, mutta vuoden 2006 Torinon talviolympialaisten hopeamitalin jälkeen suomalaiset sekosivat curlingiin jo astetta vakavammin.

– Melkein joka kerta yksi joukkue valitsee nimekseen Uusipaavalniemet. Myimme ensimmäisenä curling-talvenamme lajia tosi paljon. Se oli kaikkien huulilla. Hyvin se myy edelleenkin, kertoo Reinikka.


Vinoilu alkaa, joukkuehenki tiivistyy

Kumpikaan Hämeen Matkailun kahdesta joukkueesta ei lankea itsestäänselvyyteen. Kentällä taistelevat MBK ja Voittajat.

– Älä harjaa!

– Harjaa! Harjaa!

– Ei mitään paineita, mutta osu tuohon!

– Ennen seuraavaa kertaa sä meet muuten punttisalille.

Kummassakaan joukkueessa ei ole lajin tosiharrastajia, mutta muutamalla ”kilpailijalla” on kokemusta lajista parin pelikerran verran.

– Tämähän on mukavaa yhdessäoloa ulkona. Niin kuin varmaan huomaat, tässä joukkuehenki tiivistyy, sanoo Katri Laine.

Kari Markkanen muistelee heittäneensä kiviä kerran aikaisemmin, joskus 90-luvulla.

– Tykkään. Curling on äärettömän kiva ajanvietelaji. Ja se reipashenkinen vinoilu kuuluu asiaan, hän naureskelee.


Liikuntaa, muttei liikaa

Reinikan analyysin mukaan curling soveltuu talvipäivänviettoihin tai ohjelmallisiin iltamiin erityisen hyvin siksi, että se on yhdistelmä taktista pelaamista ja ulkoilua. Se on myös liikuntaa olematta ankaraa urheilua.

– Curling menee liikunnan piikkiin ilman että siinä tarvitsee oikeasti hikoilla. Semmoista herrasmiesmäistä lupsakkaa olemista.

Pistetilanteessa 5-1 pidetään tauko. Reinikka muuttuu sääntökirjasta, tuomarista ja pisteidenlaskijasta tarjoilijaksi ja kantaa pelaajille laskiaispullia.

Moni on pannut merkille, kuinka hyvältä kahden 20-kiloisen kiven voimallinen yhteen kolahtaminen pimeässä talvi-illassa kuulostaa.

– Se särähtävä kumahdus. Se on se juttu! (HäSa)

Mainos