fbpx
Uutiset

Kivikellarinmäen isännällä on ruosteinen aarre

– Joku voi pitää tätä romun näköisenä, mutta tämä on aarre, Kivikellarinmäen isäntä Toimi Löyttyniemi sanoo ja tarkastelee ruosteista konettaan miltei hellästi.

Löyttyniemen aarre on Kolumbia-merkkinen höyrykone, jonka nokassa erottuu – kun oikein osaa katsoa – luku 18.

– Tämä valmistusnumero tekee koneesta harvinaisuuden, Löyttyniemi tietää.

Kolumbia on valmistettu Porin Konepajalla vuonna 1911 eli se on vanhinta Kolumbia-koneiden vuosikertaa.

Kolumbia on ollut Löyttyniemen omistuksessa ainakin parikymmentä vuotta.

– Ostin sen aikanaan Kuopion yläpuolelta. He olisivat ostaneet sen pian takaisin, mutta sanoin, etten ole kauppias vaan keräilijä.

Etsintäkuulutus messinkiosista

Nyt Toimi Löyttyniemi on päättänyt entistää höyrykoneensa toimintakuntoiseksi. Ongelmana on, ettei hänellä ole tarvittavia messinkiosia. Hän kuitenkin uskoo, että niitä löytyy vielä Suomesta.

– Ihmiset usein ottavat tällaisia osia talteen.

Hän tarvitsisi Kolumbiaansa varten insinöörilasin, vesilasin (joka on mittarin osa), varoventtiilin sekä kaksi syöttövesiventtiiliä ja kaksi koetushanaa.

Löyttyniemi toivoo, että tällaisten osien omistajat ottaisivat häneen yhteyttä.

– Tämä kone on käynyt seitsemän kilon paineella. Ennen tällaisilla koneilla pyöritettiin myllyjä, puimakoneita, raamisahoja, pärehöyliä ynnä muita, Löyttyniemi luettelee.

Löyttyniemen kantatilallakin (Toimi Löyttyniemen kotitilalla) oli aikanaan ruotsalainen, Munktell-merkkinen höyrykone.

– Mutta se hävitettiin 50-luvulla, Toimi Löyttyniemi pahoittelee.

Harrastajat ottaneet yhteyttä

Toimi Löyttyniemi ei ole ainoa vanhoista höyrykoneista innostunut suomalainen. Moni alan harrastaja on ottanut häneen viime aikoina yhteyttä.

– Kaikki alkoi siitä, kun olisin halunnut Kivikellarinmäen Häme-päivän pitopaikaksi.

Häme-päivä meni muualle, mutta tieto Kivikellarinmäestä levisi Löyttyniemen kampanjoinnin takia. Myös höyrykoneenharrastajat heräsivät, kun he saivat tietää, että Löyttyniemen kokoelmissa on peräti kolme vanhaa, maatalouskäytössä ollutta konetta.

Janakkalan Saloisilla sijaitseva Kivikellarinmäki on Toimi Löyttyniemen koti ja yksityinen museo, jossa on sekä lukuisia vanhoja maatilojen rakennuksia että maatilatalouteen liittyvää esineistöä. Yleisölle museo on auki kahtena viikonloppuna kesässä. (HäSa)

Menot