fbpx
Uutiset

Kivikova Ykkönen edessä

 

Onneksi talvi on takana. Sitä mieltä on ainakin FC Hämeenlinnan päävalmentaja Jussi Lempinen, joka johdattaa joukkueensa lauantaina Ykkösen avausotteluun. FC Hämeenlinna avaa sarjansa Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla PK-35:tta vastaan.
 
– Talvi on kyllä pitkä. Nyt on tehty työ kesää varten. Olemme saaneet harjoitella hyvin, eikä meillä ole ollut vammoja ihan viime viikkoja lukuun ottamatta, Lempinen sanoo.
 
Talvikauden lopun vammat tarkoittavat sitä, etteivät Jere Suomalainen ja Harri Suhonen ole pelikunnossa ensimmäisellä pelikierroksella. Kummankin tilanne voi olla jo toinen, kun FC Hämeenlinna pelaa viikkoa myöhemmin kotiavauksensa Rovaniemen Palloseuraa vastaan.
Hämeenlinnassa on totuttu siihen, että joukkue muuttuu kaudesta toiseen melko reippaasti. Tälläkin kertaa vaihtuvuutta on ollut. Poislähtijöiden joukossa ovat muun muassa kokeneet Jukka Vanninen, Jussi Heikkinen, Jarno Eränen ja Daut Kuqi.
 
– Tällä kertaa saimme kuitenkin suurimman osan joukkueen ydinryhmästä jatkamaan. Lähtijöiden tilalle olemme saaneet nuoria pelaajia, mutta myös muutaman kokeneemman. Vaihtuvuutta on ollut, mutta resursseihin nähden olemme joukkueen kasaamiseen tyytyväisiä, valmentaja kertoo.
 
Hankinnoissa kolme teemaa 
 
Uusina pelaajina hämeenlinnalaisten valkopaidassa viilettävät Lauri Hakanen (NuPS), Loorents Hertsi (FC Lahti), Mohamed Koroma (Haka), Rico Laitinen (FC Lahti), Mikko-Petteri Latosaari (Haka), Joonas Meronen (FC Lahti), Johannes Mononen (AC Oulu), Aleksi Nieminen (Haka), Luis Vanderlei (OPS) ja lopettamisensa jälkeen kehiin palannut Olli Lehtimäki.
 
Lempisen mukaan FC Hämeenlinna oli kolme teemaa, kun se etsi tämän kauden hankintojaan.
Liikemäärä ja -nopeus ja vähän taitavampaa kuin aikaisemmin. Mielestäni olemme siinä myös onnistuneet, mutta kesähän sen vasta lopullisesti näyttää.
 
FC Hämeenlinna yrittää myös pelata sellaista jalkapalloa, jossa edellä mainitut ominaisuudet näkyvät.
 
– Sen suuntaista peliä olemme nämä kuukaudet harjoituksissamme veivanneet. Haluamme olla pallollisena enemmän kuin aikaisemmin. Jää nähtäväksi, kuinka siinä onnistumme, mutta harjoittelu on ollut sellaista, Lempinen selvittää.
 
Deco tuo taitoa
 
Hämeenlinnalaisten hankintojen mielenkiintoisen nimi lienee brasilialainen Luis Vanderlei eli Deco. Taitava keskikenttämies vaihtoi kauden jälkeen Oulusta Hämeenlinnaan ja tuo rutkasti lisää juonikkuutta valkopaitojen peliin. Lempinen nostaa brassin lisäksi myös muutaman muun mielenkiintoisen nimen esiin.
 
– Luis Vanderlein tasoista pelaajaa ei ole Hämeenlinnassa hirveästi nähty. Mohamed Koroma on erittäin vikkelä ja täysin yllätysvalmis kaveri. Hänelle toivotaan onnistumisia. Myös Lahden nuoret pojat Laitinen ja Hertsi ovat uusista pelaajista sellaisia. Meidän oman kylän poikia kannattaa edelleen seurata. Mielestäni he ovat menneet kaikki talven aikana eteenpäin, Lempinen lupaa.
 
Kolminkertainen sarja
 
Jalkapallon Ykkösessä on kaudella 2012 kymmenen joukkuetta, jotka pelaavat kolminkertaisen sarjan. Voittaja nousee suoraan jalkapalloliigaan. Kaksi viimeistä putoaa suoraan Kakkoseen.
 
– Odotan erittäin tasaista ja kovatasoista Ykköstä. Viime viikon perjantain media-avauksessa Oulussa kaikki joukkueet ilmoittivat tavoitteekseen sijat 1–4. Jippo ilmoitti niin, että sen tavoite on jatkaa Ykkösen pelejä Joensuussa myös kaudella 2013. Joukkueen kokoonpanoja kun katselee, niin kovia ryhmiä tulee vastaan, Lempinen vakuuttaa.
 
Valmentaja on melko tyytyväinen joukkueensa esityksiin kevään harjoituspeleissä.
 
– Pääsääntöisesti on mennyt hyvin. Meillä on ollut peleissä kolme huonoa jaksoa ja ne nyt sattuivat tulemaan juuri tähän sarjan kynnykselle. Honkaa vastaan cupissa pelasimme ensimmäisen jakson hyvin, mutta toisella tuli pieni sukellus. Viime viikonlopun viimeistely Pallo-Iiroja vastaan (3–0-tappio) oli vähän löysä. Toivottavasti palaamme lauantaina ruotuun, Lempinen miettii. (HäSa)
 

Monipuolinen jokapaikanhöylä

 
Hämeenlinnalaisen jalkapallomyllyn oma kasvatti Mikko Kalervo on totuttu näkemään FC Hämeenlinnan paidassa joko keskikentällä tai puolustuslinjan keskellä topparina. Lauantaina alkavalla kaudella pelipaikka on ylempänä.
 
– Pelaamme tällä kaudella 4-4-2-systeemillä ja olen ollut toinen kärki tai tilanteesta riippuen hyökkäävä keskikenttä. Hyökkääjänä pelaaminen on lähtenyt ihan hyvin liikkeelle, vaikka alkuun olikin vähän hakemista. Se parani pitkin talvikautta, Kalervo kertoo.
 
– Pelasin jo junnuna vähän kaikkia paikkoja ja huitonut menemään kärkenäkin, pelaaja jatkaa.
 
Nauha kädessä
 
Kalervo on pelannut FC Hämeenlinnan joukkueessa jo vuodesta 2004 asti. Hän johtaakin itseoikeutetusti valkopaidat Myyrmäen kentälle PK-35:ta vastaan, kun kapteeni Harri Suhonen on ottelusta sivussa loukkaantumisen takia.
 
– Onhan se aina kunnia-asia olla joukkueen kapteenina. Lähdemme otteluun luottavaisin mielin, vaikka vastus onkin parhaasta päästä. Menemme taistelemaan kolmesta pisteestä ihan täysillä, Kalervo lupaa.
 
Kalervo toipui kauden jälkeen jonkin aikaa loukkaantumisista, mutta sai harjoitella talven ongelmitta.
 
– Paikat ovat pysyneet melko hyvin kunnossa. Pieniä kolhuja on aina, mutta tänä talvena ei tullut mitään isompaa draamaa ja säästyin takapakeilta, hän iloitsee.
 
Kalervoja pelaa Hämeenlinnan joukkueessa kaksi. Mikon veli Ville vartioi joukkueen maalia.
 
– Olemme pelanneet sen verran kauan samassa joukkueessa, ettei sitä enää ajattele. Siitä on monta vuotta, kun Ville tuli joukkueeseen. Hän on kopissa kuin kuka tahansa muu joukkuekaveri, kenttäpelaaja-Kalervo sanoo.
 
Hän nostaa vaikeimmiksi vastustajaksi PK-35:n lisäksi kolme muuta joukkuetta.
 
– SJK on varmasti kova. Sillä on ainakin nimekäs nippu, mutta en tiedä kantaako se hedelmää. Pohjoisesta tulee AC Oulu, joka on aina kova. Uskon myös, että Viikingit on ainakin kotikentällään vaikea vastustaja, Kalervo miettii.
 
Yleisö mukaan
 
Kalervo toivoo, että kotiyleisö täyttää heti kauden alusta asti Kaurialan lehterit. FC Hämeenlinna pelaa ensimmäisen kotiottelunsa lauantaina 5. toukokuuta Rovaniemen Palloseuraa vastaan.
 
– Futiksesta nauttii itsekin enemmän, kun yleisöä on paljon ja se pitää kunnon mökää. Me puolestaan lupaamme esittää iloista ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa, jollaista Hämeenlinnassa ei ole ehkä niin paljon totuttu näkemään. Tällä kaudella olemme tekemässä asiaan muutosta, hämeenlinnalainen lupaa.

 

Paljon tunkua kärkeen

 
Kesän 2012 jalkapallon Ykkösessä on monta suosikkia. Yksikään joukkue ei lähde sarjaan nöyristellen ja esimerkiksi sarjanousija, seinäjokelainen SJK, ilmoitti tavoitteekseen nousun jalkapalloliigaan. FC Hämeenlinnan päävalmentaja Jussi Lempinen arvioi Hämeen Sanomille kauden vastustajat.
 
AC Oulu
– Joukkueesta on lähtenyt kokemusta, jonka tilalle on tullut nuoruutta ja paikallisuutta. Nyt siellä on jalkeilla oululainen joukkue. Nuoruuden lisäksi muutama erittäin kokenut pelaaja – Janne Hietanen, Jani Kauppila, Mika Nurmela ja maalivahti Hugo Magalhães. Kaikki on heille mahdollista, jos kokemus pysyy kentällä.
 
FC KooTeePee
– KooTeePeehen pätee vähän sama kuin Ouluun: kokemusta lähti ja nuoruttaa tuli tilalle, mutta täsmähankintoja. Kotka on varsinkin kotonaan erittäin vaikea joukkue voittaa. Se palasi viime kaudella valmentajansa Janne Hyppösen johdolla kotkalaiseen jalkapalloon, suoraviivaiseen ahtaajafutikseen. 
 
– Marko Tyyskä ja Johannes Laaksonen muodostivat jo viime kaudella yhden kovimmista keskikenttäkaksikoista. Jos he pysyvät ehjänä kuten viime vuonna, on Kotkalla jalkeilla hyvä joukkue. Juho Nykänen tuli viime hetkellä tuomaan lisää kokemusta.
 
FC Viikingit
– Viikingeille on tullut aika paljon muutoksia keskisektoriin ja alakertaan. Se ei ole aina hyvä asia. Hyökkäys on pysynyt aika lailla samassa kuosissa. Se on vaarallinen, energinen ja vikkelä joukkue. Viikinkien Heteniitty kuuluu niihin kenttiin, joilta ei helposti haeta pisteitä.
 
HIFK
– HIFK on vähän kysymysmerkki. Heillä vaihtui valmentaja viime kauden jälkeen ja olen lukenut, että myös pelitapa muuttuu hieman. Ilmeisesti HIFK haluaa pelata pelaavampaa jalkapalloa kuin viime kaudella. Joukkueesta lähti kokemusta ja tilalle pääkaupunkiseudun nuoruutta.
 
– Brahen kenttä ja heidän kotifaninsa tuovat HIFK:lle kahdennentoista pelaajan. Sekin on paha paikka pelata.
 
Jippo
– Jarmo Korhosen valmentavat joukkueet eivät muutu miksikään. Jippo on joensuulainen taisteleva jätkäsakki. Sillä on hyvä kärkipari, joka pystyy tekemään tuhoa. Keskustassa ja alakerrassa on joensuulaisella mentaliteetilla varusteltua pelaajaa, joka ei anna tippaakaan periksi.
 
– Jippo lukeutuu myös näihin erittäin vaikeasti voitettaviin joukkueisiin. Mekin olemme pelanneet sen kanssa useampana vuonna todella tasaisia pelejä. Kuten Suomen cupista nähdään, on Jipolle kaikki mahdollista.
 
OPS
– Henkilökohtaisesti isoin kysymysmerkki niin kuin se on varmaan muillekin, jotka tätä hommaa tekevät lähellä. Joukkueen kasaaminen tapahtui erittäin myöhässä, ja OPS hakee vieläkin pelaajia. Puolet pelaajista on ulkomaalaisia ja puolet kotimaisia. Lisäksi joukkue muuttui eniten kaikista.
 
– Taustat tuntien OPS:lla on hyvät mahdollisuudet, mutta myös toiseen suuntaan, jos peli ei lähde kulkemaan. Aika näyttää, miten he saavat joukkueen hitsattua yhteen lyhyessä ajassa.
 
PK-35
– Odotan erittäin mielenkiintoista sarja-avausta. Vastustaja on etukäteen ajateltuna kärkipäästä. PK-35:lla oli jo viime vuonna Pasi Pihamaan valmennuksessa selkeä pelitapa, josta ei ole tingitty yhtään. Siihen on vain nyt hankittu vielä parempia pelaajia mitä oli viime vuonna.
 
– PK-35:hen tuli erittäin paljon kokemusta kahdelta pääsarjatasolta. Joukkueessa on liikkuvia ja taitavia pelaajia. Uskovat, että sillä tulee tulosta – mutta ei tule vielä lauantaina.
 
RoPS
– Rovaniemellä oli talven aikana pitkään hiljaista, mutta viime kuukausien aikana tehdyt pelaajahankinnat ovat ainakin ennakkoon ajateltuna hyviä. En laske RoPS:a missään nimessä pois kärkikahinoista. Sillä on kokemusta siitä, mitä nousu vaatii ja myös perinteitä.
 
– Jos avainpelaajat pysyvät terveinä, haastaa RoPS muut erittäin kovaa. Kasaaminen jäi myöhäiseen, mutta niin kai se tuppaa pohjoisessa tekemään.
 
SJK
– Kovat tavoitteet ja kova buumi. On hieno asia suomalaiselle jalkapallolle, että Seinäjoella tehdään asioita sillä tavalla. Rahalla tietysti saa ja hevosella pääsee, mutta seuran toiminnassa on kuitenkin selvä linja ja järki. SJK on mielenkiintoinen lisä pääsarjajalkapalloon.
 
– Joukkueen materiaali on laaja ja hyvä. Seura on myös ilmoittanut, että se haluaa vaihtaa pykälää korkeampiin karkeloihin jo tämän kesän jälkeen.
 

Asiasanat

Menot