Uutiset

Kiviniemi selvinnyt tulikasteestaan

Pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) ei juuri suotu tavanomaista kuherruskuukautta uudessa tehtävässään. Se ei kuitenkaan ole haitannut hänen menoaan. Kiviniemi on kyennyt raivaamaan onnistuneesti tieltään visaisia esteitä ja esiintynyt julkisuudessa edukseen.

Mediassa pantiin positiivisesti merkille muun muassa Kiviniemen esiintyminen lehdistötilaisuudessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Kiviniemi keskusteli ja vastaili kysymyksiin saksaksi.

Myös Ylen Ykkösaamun lähetyksessä hän oli tavanomaisen rauhallinen ja pudotteli vastauksia rennosti mutta täsmällisesti.

Kiviniemi kertoi myös selvän kantansa EU:n huippukokouksiin osallistumisesta. Niihin lähtee hänen mukaansa vain pääministeri yksin, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta on näin päättänyt.

Tuohon kenellekään ei ole vastaan panemista. Kiviniemi tuki niin ikään puoluesihteeri Timo Laanista siinä, ettei puolueen suurrahoittajalla Arto Merisalolla ole asiaa keskustan perinteiselle syysristeilylle.

Jämäkkä ja selkeä esiintyminen näkyvät myös mielipidetiedusteluissa. Hän on noussut seuraavan hallituksen pääministerispekulaatioissa kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen kantaan.

Taloustutkimuksen kyselyssä Katainen sai 28 prosenttia äänistä ja Kiviniemi 21. Pääoppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma jäivät kauas kärkikaksikon taakse.

Kiviniemen suosion nousu ei kuitenkaan näy, ainakaan vielä, keskustan kannatuksessa. Hänellä on vähän sama ongelma kuin edeltäjällään Matti Vanhasella pääministeriuransa alussa. Vanhanen oli selvästi puoluettaan suositumpi.

Vankka suosio antaa Kiviniemelle eväitä myös puolueen rivien yhtenäistämiseen. Viime puoluekokouksesta marssi moni maakuntien edustaja ulos kädet nyrkissä housuntaskussa.

Jotain jännitteistä kertoo sekin, että maakunnissa suurta suosiota nauttinut ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen vaatii keskustalta jälkikäteen 200 000 euroa ylityökorvauksina.

Vaikka Kiviniemi nousisikin paalupaikalle pääministerikaavailuissa, ei sillä ole itse jatkopestin saamiseen suurtakaan merkitystä. Vain vaalivoitto ja puolueen ykkösasema veisivät hänet tähän tavoitteeseen. Ja siihen on pitkä matka.

Keskustan kannatus on laahannut mielipidemittauksesta toiseen alle 20 prosentin lukemissa, SDP:n jäljessä. Kaiken lisäksi vaali- ja puoluerahoitussotkut vellovat mediassa pitkään.

Odotettavissa on, että jos lakitupaan asti edetään, niin oikeudenkäynnit ajoittuvat pahasti vaalien alle. Sellaisessa ilmapiirissä hyvätkään poliittiset avaukset ja varma esiintyminen eivät paljoa paina. Esiin nostetaan, jälkeen kerran, myös Kiviniemen vaalirahoitus, jota hän ei ole avannut.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic