Uutiset

Kivisauna hautoo ihanasti kuin uuni

Maanalainen kivestä rakennettu holvisauna on parasta, mitä Miekan maaseuturavintolan isäntä Harri Kalliokoski on saunojana kokenut. Tämän saunan löyly tervehdyttää ihanasti lihaksia.

– Saunakokemuksen rentouttava vaikutus on syvempi kuin missään kokemassani saunassa, Harri Kalliokoski vakuuttaa.

Saunaa ympäröivä maa ja kiviset rakenteet varmistavat pehmeät, kosteanmakoisat löylyt vielä saunomista seuraavana aamuna. Lämpö säilyy hyvin jopa vuorokauden jopa talvella.

– Lämpö muhii useita tunteja. Lämmityksestä useita tunteja myöhemmin ollaan kuin uunissa. Sauna hautoo kuin uuni, jossa saa halunsa mukaan miedot tai kovat löylyt.

Harri ja Päivi Kalliokoski keksivät maanalaisen holvisaunan, kun he etsivät Kanta-Hämeessä viime kesänä kuvatun televisiosarja Suuren seikkailun jälkeen uusia ideoita Miekan maaseuturavintolaan.

Suomi tarvitsee saunagurun

Holvatun saunan on kehittänyt euralainen Jari Ruusunen, jonka yritys valmistaa holvattuja kivisiä maakellareita. Saunan salaisuus on holvatussa rakenteessa ja huokoisessa kivipinnassa, johon lämpö varastoituu.

Sauna on rakennettu maasaunan tapaan ja tynnyriholvin muotoiseksi. Idea on saatu muinaisuudesta ja vanhasta saunakulttuurista.

– Saunahan on tuontitavaraa, muualta Suomeen tuotu. Saunominen on tuotu muualta niin kuin Fazerin Sininen, Harri Kalliokoski muistuttaa.

Sitä hän pahoittelee, että Suomessa on nykyisin ole ketään saunan puolestapuhujaa. Presidentti Urho Kekkonen oli aikanaan sellainen, ja hänen aikanaan oli monia muitakin.

– Kekkosen aikaan saunan lauteilla tehtiin suuria päätöksiä. Nyt Suomesta puuttuu saunaguru. Arto Paasilinnan kaltaisia hahmoja Suomi kaipaa, saunan isähahmoja.

Saunamäki keskiajan tapaan

Kun Miekassa on lisäksi yli 200 vuotta vanha Museoviraston suojelema savusauna, maaseuturavintolalle on valmistunut kokonainen keskiaikainen Saunamäki.

– Savusauna on talon vanhin rakennus. Se on siirretty Alvettulan ryhmäkylästä, kun talo isojaon jälkeen siirrettiin peltojensa lähelle, Päivi Kalliokoski kertoo.

Miekan vanha sauna oli vuosikymmeniä unohdettuna. Päivi Kalliokosken isä Esko Kalliokoski haki saunalle suojelun ja otti sen käyttöön parikymmentä vuotta sitten.

Miekan saunailta voidaan aloittaa laavun antimista. Saunasta toiseen voi siirtyä pitkospuita myöten metsän halki, ja poiketa välillä vanhaan jyhkeäkiviseen kellariin kunnostettuun Haarikkakellariin ja hemmotteleviin hoitoihin.

Harri Kalliokoski kertoo saunavierailleen saunatarinoita ja saunomisen historiaa. Sauna on hänen mukaansa paljon monimuotoisempi kuin nykyajan ihminen yleensä ajattelee.

– Joskus täytyy nykyajan ihmiselle antaa mahdollisuus edes kerran elämässään mennä saunan perusajatukseen. Pitää saada positiivisessa mielessä takki tyhjäksi, nollatuksi itsensä. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic